Vesta: Fakte për asteroidin më të shëndritshëm

Vesta është trupi i dytë më masiv në rripin e asteroidit, pas Ceres, i cili klasifikohet si një planet xhuxh. Asteroidi më i shkëlqyeshëm në qiell, Vesta është herë pas here i dukshëm nga Toka me sy të lirë. Është e para nga katër asteroidet më të mëdha (Ceres, Vesta, Pallas dhe Hygiea) që do të vizitohen nga një anije kozmike. Misioni Dawn orbiti Vesta në vitin 2011, duke ofruar njohuri të reja në këtë botë shkëmbore
Vesta është unike midis asteroidëve në atë që ka sipërfaqe të lehta dhe të errëta në sipërfaqe, ashtu si hëna. Vëzhgimet bazuar në tokë përcaktojnë se asteroidi ka rajone basaltike, që do të thotë se lava dikur ka kaluar nëpër sipërfaqen e saj. Ajo ka një formë të parregullt, përafërsisht ajo e një sferoide të mbuluar (në kushte jo-teknike, një sferë disi të zbutur).

Diametri: 329 milje (530 kilometra)
Masa: 5.886 X 1020 lbs. (2,67 x 1020 kilogram)
Temperatura: 85 deri 255 K (minus 306 deri në 0 gradë Fahrenheit / minus 188 deri në minus 18 gradë Celsius)
Albedo: 0.4322
Periudha e rrotullimit: 5.342 orë
Periudha orbitale: 3.63 vjeç
Ndershmëria: .0886
Aphelion: 2.57 AU
Perihelion: 2.15 AU
Qasja më e afërt në Tokë: 1.14 AU
Kur Vesta bëri afrimin të afërt me Tokën në vitin 1996, Teleskopi Hapësinor Hubble përcaktoi sipërfaqen dhe tiparet e saj topografike. Kjo zbuloi një krater të madh në shtyllën e jugut që fërkon në brendësinë e saj. Krater mesatarisht 460 km në diametër – mbani mend: vetë Vesta është vetëm 530 km . Ajo ul një mesatare prej 13 km në kore, dhe ka shumë gjasa të formohet nga një ndikim në jetën e hershme të asteroidit. Materiali i nxjerrë nga ky përplasje rezultoi në një numër të asteroidëve më të vegjël – Vestoid që orbojnë afër prindit të tyre, si dhe disa prej meteorive që kanë rënë në Tokë.

Ndryshe nga shumica e asteroideve, brendësia e Vesta është e diferencuar. Ashtu si planetet tokësore, asteroidi ka një kore të lavës së ftohur që mbulon një mantel shkëmbor dhe një bërthamë hekuri dhe nikeli. Kjo i jep besim argumentit për emërimin e Vestës si një protoplanet, dhe jo si një asteroid.

Bërthama e Vestës rritej me shpejtësi brenda 10 milion viteve të para pas formimit të sistemit diellor. Korja basaltike e Vestës gjithashtu formohet shpejt, gjatë disa milion viteve. Shpërthimet vullkanike në sipërfaqe buruan nga manteli, duke zgjatur diku nga 8 deri në 60 orë. Fluksi i lavës shkon nga disa qindra metra në disa kilometra, me një trashësi prej 5 deri në 20 metra. Lava vetë ftohej shpejt, vetëm për t’u varrosur përsëri nga lavë më shumë derisa korrja të përfundonte. Graviteti e vuri bërthamën në rreth 18 përqind të masës së Vesta-s, ose proporcionalisht rreth dy të tretat aq masive sa thelbi i Tokës.

Në fakt, nëse nuk do të ishte për Jupiterin, Vesta mund të kishte një shans të mirë për t’u bërë një planet.

“Në rripin e asteroideve, Jupiteri në thelb ndezi gjërat aq shumë sa që nuk ishin në gjendje të lidheshin lehtë me njëri-tjetrin”, u tha gazetarëve në vitin 2012, shkencëtari Dawn, David O’Brien, i Institutit të Shkencave Planetare në Tucson të Arizonës.

“Shpejtësitë në rripin e asteroidit ishin vërtet të larta, dhe sa më e lartë të jetë shpejtësia, aq më e vështirë është që gjërat të bashkohen së bashku nën gravitetin e tyre”, shtoi O’Brien.

Gazetari

Read Previous

Observatori i dytë më i madh në botë

Read Next

Katër vese të popullit të Lutit që janë prezente tek rinia e sotme!