Vendet me 10 popullsitë më të mëdha të krishtera dhe 10 tjera me ato myslimane

Dy tabelat e vendeve me popullsinë më të madhe të krishterë dhe myslimanë të paraqitur më poshtë, zbulojnë ndryshime në përqendrimin, diversitetin dhe ndryshimet e parashikuara në dy fetë më të mëdha në botë.

Të dy listat tregojnë se popullsia globale myslimane është më e përqendruar në qendrat kryesore të popullsisë së Islamit sesa popullata globale e krishterë, e cila shpërndahet më gjerësisht në të gjithë botën, transmeton Telegrafi.

Në të vërtetë, rreth dy të tretat (65%) të myslimanëve të botës jetojnë në vendet me 10 popullsitë më të mëdha myslimane, ndërsa vetëm 48% e të krishterëve në botë jetojnë në vendet me 10 popullsitë më të mëdha të krishtera.

Për ta thënë ndryshe, më shumë se gjysma (52%) e të krishterëve në botë jetojnë në vende të ndryshme nga ato me 10 popullsitë më të mëdha të krishtera. Në terma absolutë, ka dy herë më shumë të krishterë (1.2 miliardë) sesa ka myslimanë (609 milionë), transmeton Telegrafi.

Në Indi, e cila ka popullsinë e dytë më të madhe myslimane, Islami është një fe minoritare (përbën 15% të popullsisë së vendit) dhe hinduizmi është besimi i shumicës. Nigeria, e cila ka popullsinë e gjashtë më të madhe të krishterë në botë (87 milionë), gjithashtu ka popullsinë e pestë më të madhe myslimane në botë (90 milionë).

Për më tepër, listat ilustrojnë shkallën në të cilën qendrat e popullsisë për këto fe janë zhvendosur larg qendrave të tyre historike dhe tradicionale. Vendet me pesë popullsitë më të larta myslimane janë të gjitha në Azinë Jugore dhe Juglindore ose në Afrikën Sub-Sahariane, sesa në Lindjen e Mesme; dhe vendet me tre popullsitë më të larta të krishtera janë në Amerikë sesa në Lindjen e Mesme ose Evropë.

Në përgjithësi, ka rreth 2.3 miliardë të krishterë në botë dhe 1.8 miliardë myslimanë. Ky hendek pritet të ngushtohet deri në vitin 2060, dhe do të jenë 3 miliardë të krishterë dhe afro 3 miliardë myslimanë. Kjo sepse mesatarisht myslimanët janë më të rinj dhe kanë më shumë fëmijë sesa të krishterët.

Lista e vitit 2060 për myslimanët dhe të krishterët gjithashtu pritet të ndryshojë në mënyra të tjera. Deri në vitin 2060, India pritet të kalojë Indonezinë si vendin me popullsinë më të madhe myslimane. Megjithatë, popullsia myslimane e Indisë do të mbetet një grup fetar i pakicave (19%) në vendin me shumicë hindu.

Vendi me popullsinë më të lartë të krishterë, Shtetet e Bashkuara, pritet të mbetet në atë pozitë edhe në vitin 2060.

Gazetari

Read Previous

Haradinaj: Urrejtja patologjike e Vuçiqit ndaj shqiptarëve po dëshmohet edhe me mohimin e masakrës së Reçakut

Read Next

https://telegrafi.com/ismaili-shpresoj-qe-gjykata-kushtetuese-te-marre-vendim-shpejt-dhe-ne-favor-te-mjekeve/