Udhtimi në diell: Pse nuk do të shkrihet sonda që u nis për në diell?

Një nga çelësat për të kuptuar se çfarë e mban anijen dhe instrumentet e saj të sigurt është kuptimi i konceptit të nxehtësisë kundrejt temperaturës. Në mënyrë të kundërta, temperaturat e larta nuk përkthehen gjithmonë për të ngrohur një tjetër objekt.

Në hapësirë, temperatura mund të jetë me mijëra gradë pa dhënë një nxehtësi të konsiderueshme për një objekt të dhënë ose ndjenjë të nxehtë. Pse? Temperatura mat sa shpejt grimcat lëvizin, ndërsa nxehtësia mat shumën totale të energjisë që ata transferojnë. Grimcat mund të lëvizin shpejt (temperatura e lartë), por nëse ka shumë pak prej tyre, ata nuk do të transferojnë shumë energji (nxehtësi të ulët). Meqenëse hapësira është kryesisht bosh, ka shumë pak grimca që mund të transferojnë energji në anijen.

Korona përmes së cilës fluturon Parker Solar Probe, për shembull, ka një temperaturë shumë të lartë, por densitet shumë të ulët. Mendoni për dallimin mes vendosjes së duarve pranë një furrë të nxehtë kundrejt vendosjes së saj në një tenxhere me ujë të valë (mos e provoni këtë në shtëpi!) – në furrë, dora juaj mund të përballojë temperatura shumë më të nxehta për më shumë se në ujërat ku ajo duhet të bashkëveprojë me grimca shumë më tepër. Në mënyrë të ngjashme, krahasuar me sipërfaqen e dukshme të Diellit, korona është më pak e dendur, kështu që anija kozmike ndërvepron me më pak grimca të nxehtë dhe nuk merr aq nxehtësi.

Kjo do të thotë se ndërsa Parker Solar Probe do të udhëtojë nëpër një hapësirë me temperatura prej disa milion gradë, sipërfaqja e mburojës së nxehtësisë që përballet me Diellin do të nxehet vetëm në rreth 2,500 gradë Fahrenheit (rreth 1400 gradë Celsius).

Mburoja që e mbron atë
Sigurisht, mijëra gradë Fahrenheit është ende fantastike e nxehtë. (Për krahasim, lava nga shpërthimet e vullkaneve mund të jetë diku midis 1.300 dhe 2.200 F (700 dhe 1200 C) Për të përballuar këtë nxehtësi, Parker Solar Probe përdor një mburojë të nxehtë të njohur si Sistemi i Mbrojtjes Termike ose TPS, që është 2.4 metra në diametër dhe rreth 115 mm të trasha.Ka pak inç mbrojtjeje do të thotë që vetëm në anën tjetër të mburojës, trupi i anijes së hapësirës do të ulet në një rehatshem 85 F (30 C).

TPS është projektuar nga Laboratori i Aplikuar i Fizikës i Johns Hopkins dhe është ndërtuar me teknologji të avancuara të karbon-karbon, duke përdorur një shkumë të përbërë prej karbonit të vendosur në mes të dy pllakave të karbonit. Ky izolim i lehtë do të shoqërohet nga një prekje përfundimtare e bojërave të bardha qeramike në pllakën që ballafaqohet me diellin, për të reflektuar sa më shumë nxehtësi që është e mundur. Testuar për të përballuar deri në 3.000 F (1.650 C), TPS mund të përballojë çdo nxehtësi që Dielli mund të dërgojë në rrugën e tij, duke ruajtur pothuajse të gjitha instrumentet e sigurta.

Gazetari

Read Previous

Një Shtëpi Në Fund Të Xhennetit Një Shtëpi Në Mesin E Xhennetit Një Shtëpi Në Majen E Xhennetit.

Read Next

Nga Mrekullitë E Kuranit