Toka Dikur Ka Lëvizur Shumë Më Shpejt, Ndoshta Për Vetëm 2 Deri Në 3 Orë Për Të Përfunduar Një Ditë.

Toka aktualisht bën afër 24 orë për të përfunduar nje ditë të saj – domethënë një rotacion në aksin e planetit. Sidoqoftë, Toka dikur ka lëvizur shumë më shpejt, ndoshta për vetëm 2 deri në 3 orë për të përfunduar një ditë.

Pikat gravitacionale të diellit dhe të hënës ndihmuan në ngadalësimin e rrotullimit të Tokës gjatë miliarda viteve duke e bërë që toka të arri në shpejtësinë e tanishme, një efekt i njohur si frenimi i baticës.

Rrotullimi i Tokës vazhdon të ngadalësohet, ndërsa dita e planetit rritet me rreth 1.8 milisekonda në shekull. Hulumtimet e mëparshme kanë zbuluar se një sërë faktorësh të ndryshëm mund të përshpejtojnë dhe ngadalësojnë shpejtësinë e Tokës. Për shembull, zbulimet e mëparshme na bënë të ditur se nivelet e detit rriten nga shkrirja e akullnajave, kjo mund të ndryshojë boshtin e Tokës.

Atmosfera e Tokës mund të ndikojë gjithashtu në gjatësinë e ditës së saj. “Është e habitshme, por atmosfera e Tokës është rreth 50 trilion tonë metrikë në masë, dhe kështu për një kohë të gjatë kohore – qindra, mijëra, madje miliona vite – e gjithë ajë masë dhe zvarritja e saj në sipërfaqen e planetit mund të ketë një efekt “. “Paramendoni, nëse mund ta magjisni në tërësi atmosferën, kështu erërat e forta të stuhive kanë ekzistuar kudo për shekuj të tërë, të gjitha duke fryerë në të njëjtën drejtim”. “Në mënyrë graduale, përmes zvarritjes dhe fërkimit, do të ketë një efekt në sferën e ngushtë të planetit”. Natyrisht, efektet aktuale të atmosferës në planetë “, jane shumë më pak dramatike, por përsëri, pergjatë kohës gjeologjike, ato mund të kenë rëndësi dhe mund t’i kundërvihen efekteve të gjëra si valët gravitacionale hënore dhe diellore”.

Ndërsa bota kthehet Sasia e ngrohjes ose ftohja e atmosferës së një planeti mund të ndikojë gjithashtu në gjatësinë e ditës së planetit. “Si ylli leshon nxehetsi drejtë planetit Tokë, atmosfera reagon duke ndryshuar presionin e saj – ajri i nxehtë zgjerohet, kështu që me pak fjalë, përfundon lëvizja e masës në atmosferë në baza ditore në shkallë, vërtetë të mëdha”. “Kjo do të thotë se masa në atmosferë nuk është më e përhapur në mënyrë uniforme rreth planetit dhe kjo siguron një trajtim, për forcat gravitacionale të yllit ose të hënës për të tërhequr atmosferën”. Tërheqja nga yjet apo hënat në atmosferën e planetit është zakonisht një efekt i vogël. Megjithatë, nganjëherë shkalla me të cilën një yll nxehe atmosferen e një planeti mund të “rezonojë” ose të përforcojë ritmin në të cilin atmosfera vibron, ashtu si një Artiste e operës mund të godasë piken e duhur për të bërë një gotë shampanjë të rezonon dhe të shkatërrohet/vizioni.info/

Gazetari

Read Previous

Nuk dihet nëse Banka Botërore do përkrah projektin për termocentralin “Kosova e Re”

Read Next

Saturni Është Ndoshta Më I Njohur Nga Sistemi I Unazave Të Mahnitshme Koncentrike…!