Testit të antitrupave i mungon ‘vlerësimi i duhur’, paralajmërojnë ekspertët

Testet e antitrupave Covid-19 për NHS dhe stafin e kujdesit janë duke u prezantuar pa “vlerësim adekuat”, paralajmërojnë ekspertët.

Testet mund të vendosin një ngarkesë të panevojshme për NHS-së, thonë 14 akademikë të lartë në një letër në BMJ.

Muajin e kaluar, qeveria tha se kishte blerë 10 milion teste antitrupash dhe kërkoi nga NHS dhe shtëpitë e kujdesit që t’i bënin ato në dispozicion të stafit në Angli.

Zyrtarët thonë se testet e gjakut – për të parë nëse dikush ka pasur virus – do të luajnë një “rol gjithnjë e më të rëndësishëm”.

Disa pacientë dhe njerëz që kryejnë teste rutinore të gjakut në Angli po iu ofrohen gjithashtu edhe atyre.

Ata zakonisht tregojnë nëse dikush – i cili më parë nuk ishte mirë me një virus – ka zhvilluar antitrupa që ofrojnë mbrojtje kundër periudhave të ardhshme të sëmundjes.

Por sesi reagon sistemi imunitar ndaj virusit Covid-19 mbetet i pasigurt.

Me testet e tanishme laboratorike, thotë NHS, një rezultat pozitiv tregon që një person ka pasur koronavirus.

Por, në mënyrë thelbësore, nuk vërteton se kanë imunitet kundër sulmeve të ardhshme ose nëse ata mund ta transmetojnë virusin te të tjerët.

Sidoqoftë, zyrtarët shëndetësorë thonë se mbledhja e rezultateve të këtyre testeve do t’i ndihmojë ata të kuptojnë më shumë rreth përhapjes së sëmundjes.

Shëndeti Publik në Angli ka filluar një studim të 10,000 punonjësve të kujdesit shëndetësor i cili përfshin antitrupa dhe teste të tjera të gjakut për të mësuar më shumë rreth imunitetit ndaj virusit./Vizioni.info

Ardiana K

Read Previous

Rama e quan pamflet njoftimin për aktakuzë ndaj Thaçit e Veselit: Dukej sikur lexoje për Kosovën si agresore

Read Next

I prekur nga COVID, Florian Binaj tregon si po e kalon karantinën