Opinione 

Të rinjët e kosovës ndjehen të lënë anash “premtime fyse në këto zgjedhje”

Në Kosovë jane disa grupe që merren me Astronomi, të cilat kanë vështirësi në realizimin e projekteve të tyre, në vendin tonë, në vendin që më shumë hargjohet në fushata zgjedhore nga kandidatë për deputet dhe kryeministër, se sa për shkencë dhe teknologji. Asena Kantarci nga komuniteti turk i Kosovës, e cila jeton në Prizren, shprehet: “Ne, rinia e Kosovës mundemi me arritë në nivelin botëror, nëse qeveritarët do krijonin më shumë kushte për punë. Ne kemi iniciativa, vullnet, dhe punojmë në këtë drejtim, por po e përsëris prap, pa…

Lexo më shumë
Fakte Kuriozitete Shkence 

Efektet e fushës anti-magnetike në organizmin e njeriut

Fushat anti-magnetike si të Diellit dhe Tokës  por edhe të gjithë trupave të tjerë qiellorë qoftë mbrenda apo jashtë  sistemit tonë diellorë, ndikojnë  drejtë për së drejti në jetën e njeriut. Efektet e sajë qoftë pozitive apo negative ndikojnë tek njeriu varësisht nga pozita e Tokës në raport me  Diellin dhe  Hënës në raport me Tokën, duke përfshi edhe pozitën e trupave të tjerë qiellorë në raport me Tokën.             Si efekt pozitive pa të cilën nuk do të mund të jetonte njeriu në Tokë janë, mbrojtja nga goditja e…

Lexo më shumë
Rrelos Shkence 

Publikohet revista shkencore “Rrelos”, me tema të ndryshme shkecore dhe atraktive

Këto ditë ka dalur nga shtypi revista më e re në vend, “Rrelos”, revistë me përmbajtje shkencore, e cila trajton tema të ndryshme nga fushat e shkencave shoqerore, natyrës dhe ekzakte, përfshirë këtu tema nga Astronomia, Gjeografia, Kimia, Fizika, dhe fusha tjera relevante natyrore. Kjo revistë është botuar këtë muaj dhe drejtuesit e saj kanë thënë se deri te botimi i revistës kanë ardhur pas një punë të gjatë. Në një prononcim për portalin Vizioni.info, kryeredaktori e revistës shkencore “Rrelos”, Florim Shatrolli, ka folur me optimizëm si dhe shpresë se…

Lexo më shumë
Shkence 

Proceset gjeologjike që ndodhin në Tokë

Toka jonë dhe vecanarisht korja e saj që kur është krijuar e deri me sot ka qënë në lëvizje e zhvillim të pandërprer. Ajo ka pësuar dhe pëson ndryshime të medha. Këto ndryshime janë shkaktar nga proceset magmatike të cilat zhvillohën ngadal e për një kohë të gjatë. Disa procese zhvillohen shumë ngadal, por ka procese që zhvillohen shumë shpejt dhe qojnë në pasoja katastrofale (termetet, vullkanet, shembjet, rreshqitjet e papritura etj) Të gjita proceset që ndodhin në tokë i ndajmë në dy grupe të medha: Proceset gjeologjike endogjene (të…

Lexo më shumë
Fakte Kuriozitete Shkence 

Sa shpejt është Toka duke lëvizur?

Si tokësor, është e lehtë të besojmë se ne jemi duke qëndruar pa lëvizur ende. Në fund të fundit, ne nuk ndiejmë ndonjë lëvizje në rrethinën tonë. Por kur ju shikoni në qiell, ju mund të shihni dëshmi se ne po lëvizim. Disa nga astronomët më të hershëm propozuan që ne të jetonim në një univers gjeocentrik, që do të thotë se Toka është në qendër të çdo gjëje. Ata thanë se dielli rrotullohej rreth nesh, gjë që shkaktonte lindjen dhe perendimin e diellit, njëjtë për lëvizjet e hënës dhe…

Lexo më shumë
Fakte Kuriozitete Shkence 

A mund të ketë jetë në Hënën e Saturnit, Titan?

Hulumtimet e reja të publikuara në Astrobiology tregojnë se lokacionet primare për të shikuar jetë në hënën më të madhe të Saturnit Titanit janë krateret e tij të madha. Titani ka sipërfaqe të akulltë me molekula organike, me liqene të lëngëta të metanit të mbuluar nga një atmosferë e trashë dhe e zymtë e azotit dhe metanit që ngre pyetjen: pse nuk ka jetë në këtë botë të çuditshme sikur në Tokë? Ndoshta është temperatura e ashpër -179 gradë Celsius (-300 Fahrenheit) një sipërfaqe që tenton të parandalojë ndonjë reaksion…

Lexo më shumë
Fakte Kuriozitete Shkence 

Këta 12 njerzë kanë ecur në hënë.!

Nëse keni lindur pas programit Apollo, dhe ndoshta edhe nëse mbani mend ato ditë, duket pothuajse e pabesueshme që NASA dërgoi misionet e drejtuara në hënë 239.000 milje larg. Njerëzit vazhdojnë të shprehin pikëllimin për faktin se misionet hënor të Apollonit ishin shumë kohë më parë dhe se së shpejti nuk do të mbetet askush që të lihet i gjallë, i cili në të vërtetë shkoi në Hënë. 1. NEIL ALDEN ARMSTRONG Armstrong u caktua si astronaut në vitin 1962 dhe fluturoi në misionin Gemini 8 në vitin 1966, ku…

Lexo më shumë
Fakte Kuriozitete Shkence 

Ja se ai punon ADN-ja juaj

ADN-ja është ndoshta molekula biologjike më e famshme; ajo është e pranishme në të gjitha format e jetës në tokë. Por çfarë është ADN ose acid desoksiribonukleik? Këtu, ju informojmë për gjërat thelbesore: Pothuajse çdo qelizë në trupin tuaj përmban ADN-në ose kodin gjenetik që ju bën. ADN-ja mbart udhëzimet për zhvillimin, rritjen, riprodhimin dhe funksionimin e të gjithë jetës. Dallimet në kodin gjenetik janë arsyeja pse një person ka sy blu ose kafe, pse disa njerëz janë të prekshëm ndaj sëmundjeve të caktuara, pse zogjtë kanë vetëm dy krahë…

Lexo më shumë
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial