Shpërthimi më vdekjeprurës i Ebolës në Republikën Demokratike të Kongos u deklarua

Përhapja më e keqe e Ebolës në Republikën Demokratike të Kongos është deklaruar zyrtarisht, gati dy vjet pasi filloi.

Asnjë rast i ri i sëmundjes nuk është raportuar në veri-lindje të vendit, ku veprojnë dhjetëra grupe të armatosura, që nga 27 prilli.

Rreth 2,280 njerëz vdiqën që nga fillimi i shpërthimit në gusht 2018.

Shpërthimi më vdekjeprurës në rekord ishte në Afrikën Perëndimore midis 2014 dhe 2016 me më shumë se 11,000 vdekje.

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) tha që fundi i shpërthimit në lindje, ku pasiguria është gjithashtu endemike, ishte një shkak për festë pasi kishte dy vjet të vështira dhe shpesh të rrezikshme për ata që merreshin me luftimin e tij.

Sidoqoftë, Republika Demokratike e Kongos, e cila është madhësia e Evropës perëndimore kontinentale, po merret me një shpërthim të freskët të Ebolës në veri-perëndim të vendit.

Çshtja në Mbandaka u njoftua më 1 qershor ku 13 persona kanë vdekur që atëherë. Analiza gjenetike tregon se është një lloj i ndryshëm i virusit nga ai që gjendet në lindje.

OBSH në Kongo i ka thënë BBC-së situata në Mbandaka – shpërthimi i 11-të i vendit – është gati nën kontroll.

Por shpërthimet e reja të Ebola duhet të priten duke pasur parasysh ekzistencën e virusit te kafshët në shumë pjesë të Kongos, thotë OBSH.

Që një shpërthim të shpaloset, duhet të ketë një periudhë prej 42 ditësh pasi rasti i fundit pozitiv u testua negativ dhe u shkarkua nga spitali.

Përhapja në lindje të Kongos ishte e 10-ta që e ka goditur vendin që nga viti 1976, kur virusi u zbulua për herë të parë nga një grup shkencëtarësh që vendosën ta quanin Ebola pas një lumi lokal./Vizioni.info

Ardiana K

Read Previous

Krasniqi priti në takim ambasadorin Sakar, flasin për mundësin e rritjes së shkëmbimeve tregtare

Read Next

Shteti që do të paguaj shërimin e atyre që infektohen me COVID-19 gjatë pushimeve verore