Saturni Ka Një Fushë Magnetike Rreth 578 Herë Më Të Fuqishme Se Ajo E Tokës.

Saturni & Unazat 🔘

Përbërja atmosferike: 96.3 % hidrogjen molekular, 3.25 % helium, sasi të vogla të metanit, amoniakut, hidrogjen deuterid, etan, aerosol akulli amoniak, aerosol akulli uji, aerosol hidrosulfid amoniak

Fusha magnetike: Saturni ka një fushë magnetike rreth 578 herë më të fuqishme se ajo e Tokës.

Përbërja kimike: Saturni ka një bërthamë të fortë të ngurtë të nxehtë të hekurit dhe materialit shkëmbor të rrethuar nga një bërthamë e jashtme, ndoshta e përbërë nga amoniaku, metani dhe uji. Tjetra është një shtresë hidrogjeni metalike mjaft e ngjeshur, e lëngshme, e ndjekur nga një rajon i hidrogjenit dhe heliumit të trashë. Ky hidrogjen dhe helium bëhen të gazta afër sipërfaqes së planetit dhe bashkohen me atmosferën e tij.

Struktura e brendshme: Saturni ka një bërthamë rreth 10 deri në 20 herë më të mëdhe se Toka.

Distanca mesatare nga dielli: 885,904,700 milje (1,426,725,400 km). Për krahasim: 9.53707 herë atë të Tokës.

Perihelion (distanca më e afërt me diellin): 838,519,000 milje (1,349,467,000 km). Për krahasim: 9.177 herë atë të Tokës.

Aphelion (distanca më e largët nga dielli): 934,530,000 milje (1,503,983,000 km). Për krahasim: 9.886 herë atë të Tokës.

Hënat e Saturnit

Saturni ka të paktën 62 Hena. Meqenëse planeti u emërua pas Cronusit, zotit të Titanëve në mitologjinë greke, shumica e hënave të Saturnit janë emëruar sipas titanëve të tjerë, pasardhësve të tyre, si dhe pas gjigantëve nga mitet Gallic, Inuit dhe Norse.

Më 19 korrik 2013, Cassini kapi këtë fotografi të shquar të Saturnit dhe gjithë sistemin e saj unazor (foto ne te majt), pasi ato eklipsonin Diellin. Nga një distancë prej 1.2 milion km (746.000 milje) nga planeti, ajo përfshin një distancë prej 651.591 km (404.880 mi) dhe përdori 141 fotografi të mbledhura gjatë një periudhe 4-orëshe. Në të mund të shihet errësira e rrjetit më të jashtëm të Saturnit “E” dhe, brenda saj, unaza “G”, me Tokën një pikë e vogël (me shigjetë). Janë të dukshme dhe unazat më të ndritshme, “F” deri në “D”, së bashku me shtatë nga hënat e Saturnit, prej të cilëve dy janë të rrethuar në të majtë: Enceladus, dhe Tethys.

Gazetari

Read Previous

Një mënyrë për të matur madhësinë e planetit Është nga rrezja e Ti. Rrezja Është matja nga qendra e një objekti tek buzët e ti.

Read Next

Trinidad është një ishull-shtet në Karibienë jugorë pranë bregdetit verilindor të Venezuelës.