Sa shpejt është Toka duke lëvizur?

Si tokësor, është e lehtë të besojmë se ne jemi duke qëndruar pa lëvizur ende. Në fund të fundit, ne nuk ndiejmë ndonjë lëvizje në rrethinën tonë. Por kur ju shikoni në qiell, ju mund të shihni dëshmi se ne po lëvizim.

Disa nga astronomët më të hershëm propozuan që ne të jetonim në një univers gjeocentrik, që do të thotë se Toka është në qendër të çdo gjëje. Ata thanë se dielli rrotullohej rreth nesh, gjë që shkaktonte lindjen dhe perendimin e diellit, njëjtë për lëvizjet e hënës dhe planetet.

Por kishte disa gjëra që nuk funksiononin me këtë vizion. Ndonjëherë, një planet do të mbështetej në qiell përpara se të rifillonte lëvizjen e tij përpara.

Ne e dimë tani se kjo lëvizje e cila quhet lëvizje raksionare- ndodh kur Toka është takuar me një tjetër planet në orbitën e tij. Për shembull, Marsi orbizon më larg nga dielli se Toka. Në një pikë në orbitat përkatëse të Tokës dhe Marsit, ne arrijmë tek Planeti i Kuq dhe e kalojmë atë. Ndërsa kalojmë me të, planeti shkon prapa në qiell. Pastaj lëviz përpara pasi të kemi kaluar.

Një pjesë tjetër e provave për sistemin diellor të përqëndruar tek dielli vjen nga vështrimi i qiellit ose ndryshimi i dukshëm i pozitës së yjeve në lidhje me njëri-tjetrin. Për një shembull të thjeshtë të paralaksit, mbani gishtin tregues para fytyrës tuaj në gjatësi të krahut. Shikoni atë vetëm me syrin tuaj të majtë, duke mbyllur syrin tuaj të djathtë. Pastaj mbyllni syrin tuaj të djathtë, dhe shikoni në gishtin me të majtën tuaj. Pozicioni i dukshëm i gishtit ndryshon. Kjo për shkak se sytë tuaj të majtë dhe të djathtë e shikojnë gishtin me kënde të ndryshme.

E njëjta gjë ndodh edhe në Tokë kur shikojmë yjet. Duhen rreth 365 ditë për të orbituar diellin. Nëse shikojmë një yll (që ndodhet relativisht afër nesh) gjatë verës, dhe e shikojmë atë përsëri në dimër, pozicioni i saj i dukshëm në qiell ndryshon sepse ne jemi në pika të ndryshme në orbitën tonë. Ne e shohim yllin nga pika të ndryshme përfituese. Me pak llogaritje të thjeshtë, duke përdorur paralaksin ne gjithashtu mund të kuptojmë distancën për atë yll.

Sa shpejt po rrotullohemi?
Rrotullimi i Tokës është i vazhdueshëm, por shpejtësia varet nga ajo gjërësi në të cilën ndodheni. Ja një shembull. Rrethia (distanca rreth pjesës më të madhe të Tokës) është afërsisht 24,898 milje (40,070 kilometra), sipas NASA-s. (Kjo zonë quhet edhe ekuator.) Nëse vlerësoni se një ditë është 24 orë, ndani perimetrin sipas gjatësisë së ditës. Kjo prodhon një shpejtësi në ekuatorin prej rreth 1,037 mph (1,670 km / h). Toka udhëton rreth 1.6 milion kilometra në ditë, ose 66.627 mph (107.226 km / h).

Gazetari

Read Previous

Pejgamberi (S.a.u.s.), Kur Shqetësohej Për Diçka, I Ngrinte Sytë Lart Në Qiell Dhe Thoshte:

Read Next

Lexone Një Histori Të Shkurter Për Këtë Djalosh Dhe Plaken,Allahu E Mëshiroftë (Prekëse)