Sa janë të mëdha problemet ekonomike të Kinës?

Ndërsa ekonomistët thonë se të dhënave ekonomike të Kinës nuk mund të besohen gjithmonë, ata tani kanë një dilemë të re – nuk ka të dhëna.

Të Premten, Kina tha se nuk do të vendosë një objektiv për rritjen ekonomike për këtë vit.

Kjo është e paparë – qeveria kineze nuk e ka bërë këtë që kur filloi të publikojë qëllime të tilla në 1990.

Braktisja e objektivit të rritjes është një njohje se sa e vështirë do të jetë një rikuperim në Kinë në një epokë pas pandemisë.

Dhe ndërsa shifrat e fundit kanë treguar që Kina është në rrugëdalje nga ngadalësimi i saj: është një rikuperim i pabarabartë.

Për herë të parë që nga goditja e pandemisë në Kinë – fabrikat po bëjnë përsëri mallra.

Prodhimi industrial në prill u rrit me një 3.9% më mirë seç pritej – një ndryshim i dukshëm nga rënia e 13.5% në dy muajt e parë të këtij viti, pasi u vendosën bllokime masive.

Chinese industrial output graph

Ekziston edhe një varg i të dhënave të tjera që janë çuditërisht të forta – duke treguar atë që ekonomistët duan të quajnë një rikuperim në formë V – një rënie fillestare e mprehtë, drastike – e ndjekur nga një reagim i shpejtë i aktivitetit ekonomik.

Konsumi i qymyrit nga gjashtë gjeneratorë të mëdhenj të energjisë u rrit përsëri në normat historike pas pushimeve të “Javës së Artë” të majit, sipas bankës së investimeve JP Morgan. Aktualisht qëndron 1.5% mbi mesataren historike, duke sugjeruar që kërkesa për energji është kthyer në normale.

Nivelet e ndotjes së ajrit në Kinë kohët e fundit tejkaluan përqendrimet gjatë së njëjtës periudhë të vitit të kaluar për herë të parë që nga fillimi i krizës së koronavirusit, i nxitur nga emetimet industriale.

Të gjitha këto tregojnë se Kina ngadalë po kthehet në biznes.

Por nuk është biznes si zakonisht, dhe kjo tregon se sa e vështirë do të jetë për pjesën tjetër për të bërë që ekonomitë tona të ecin përsëri.

Shifrat e fundit të shitjeve me pakicë tregojnë se sa e vështirë do të jetë të vini njerëzit në dyqane dhe të blini gjëra.

Shitjet ishin në rënie prej 7.5% në prill – më mirë se Marsi – por askund afër ku duhet të jenë për ekonominë që të funksionojë në cilindra të plotë. Shumë kinezë janë akoma të shqetësuar për një valë të dytë të infeksionit, dhe ata nuk po shpenzojnë aq sa dikur./Vizioni.info

Ardiana K

Read Previous

Cesc Fabregas zbulon bisedën e parë që kishte te Mourinho kur u transferua te Chelsea

Read Next

Hoxhaj: Franca e Gjermania duhet të shqetësohen pse ende s’ka liberalizim të vizave për Kosovën