Rusët votojnë për reformat e kushtetutës së Putinit

Rusia ka filluar të votojë për reformat kushtetuese që mund t’i lejojnë Presidentit Vladimir Putin të shërbejë edhe dy mandate të tjera.

Votimi zyrtar është caktuar për 1 korrik, por autoritetet thanë që ata po hapnin qendrat e votimit një javë herët për të ndaluar mbipopullimin mes pandemisë.

Aktivisti i opozitës, Alexei Navalny ka thënë se ndryshimet do të lejojnë që Putini të jetë “president për jetën”.

Putin, megjithatë, ka thënë se ata do të sigurojnë stabilitetin e Rusisë.

Megjithëse presidenti nuk ka thënë publikisht se do të kandidojë përsëri në 2024 kur të mbarojë mandati i tij aktual, ai ka thënë se është jetike që ai të ketë mundësi.

“Përndryshe unë e di se në dy vjet, në vend që të punojë normalisht në të gjitha nivelet e shtetit, të gjithë sytë do të jenë në kërkimin e pasardhësve të mundshëm”, tha ai në një intervistë në fillim të kësaj jave.

Ndryshimet e mëdha do të kufizojnë rregullin e një presidenti në dy mandate gjashtë vjeçare, në vend se dy mandate të njëpasnjëshme, dhe rivendosjen e orës në mënyrë që zoti Putin të mund të vazhdojë në detyrë pas vitit 2024.

Përveç potencialisht lejimit të tij për të udhëhequr Rusinë deri në vitin 2036 – reformat do t’i jepnin presidentit fuqi për të emëruar gjyqtarë dhe prokurorë të lartë për miratim nga dhoma e sipërme e parlamentit të Rusisë./Vizioni.info

Ardiana K

Read Previous

Ngriten 104 aktakuza për 24 orë në Prokuroritë Themelore të Kosovës

Read Next

KQZ-ja planifikon të shpenzojë mbi 14 milionë euro për vitin 2021