RrGK dhe QKSGJ dënojnë gjuhën seksiste të deputetëve të Kuvendit të Kosovës

Rrjeti i Grave të Kosovës (RrGK) dhe Qendra Kosovare për Studime Gjinore (QKSGJ) e dënojnë gjuhën dhe qasjen seksiste ndaj deputeteve gjatë seancës së fundit të Kuvendit të Kosovës.

RrGK dhe QKSGj konsiderojnë të papranueshme vazhdimin e praktikës së ofendimit mbi baza gjinore të politikaneve nga politikanët burra, transmeton Telegrafi.

“Qasja seksiste e manifestuar me gjuhë vulgare nga politikanët burra ndaj politikaneve gra, për RrGK dhe QKSGj, e shpërfaq mendësinë diskriminuese dhe rrezikon mirëmbajtjen dhe riprodhimin e raporteve të pabarabarta shoqërore, ekonomike dhe kulturore ndërmjet grave dhe burrave. Gjë që rrezikon minimin e rolit të grave në politikë”, thuhet në reagim.

Më tej në njoftim thuhet se gratë vazhdojnë të jenë pjesë konstruktive e proceseve politike në Kosovë, andaj çdo tentativë për zhvleftësimin e rolit të tyre politik përmes akteve seksiste dhe mizogjeniste dënohet ashpër nga organizatat e  grave.

“Gjithashtu, kjo praktikë e sfidon rrënjësisht arritjen e një shoqërie të barabartë, gjithëpërfshirëse, si dhe dëmton dhe aspiratat progresive të Republikës së Kosovës, andaj kërkojmë përgjegjësi individuale të deputetëve si dhe përgjegjësi kolektive të partive politike për qëndrimet e dhëna”, përfundon reagimi i Rrjetit të Grave të Kosovës dhe Qendrës Kosovare për Studime Gjinore.

Ardian H

Read Previous

“ATO JANË SHPIKJE” – VV MOHON LINÇIMET E NJERËZVE NËPËR RRJETE SOCIALE

Read Next

Haziri: Kurti tash të sillet konform Kushtetutës, s’e largojmë Vjosa Osmanin nga partia