Qe nga lindja e diellit dhe tokës, kanë kaluar rreth 20 vite galaktike…!

Për të bërë një rotacion të plotë 24 orë, Toka në ekuator lëvizë afërsisht 1600 km / orë.
Toka gjithashtu sillet rreth Diellit. Ne jemi afërsisht 150 milion km larg nga Dielli, dhe në këtë distancë, na merr një vit (365 ditë) për të shkuar 1 herë rreth Diellit./Shfleto.org/

Rruga e plotë e orbitës së Tokës është afërsisht 970 milion km. Të shkosh rreth këtij rrethi të madh për një vit (365) ditë merr një shpejtësi prej 107,000 km / orë.

Ndërsa së bashku Dielli dhe Toka po lëvizin në rreth 70,000 km / orë në drejtim të yllit të ndritshëm Vega në konstelacionin e Lyres. Kjo shpejtësi nuk është e pazakontë për yjet rreth nesh dhe është shpejtësia mesatare e yjevenë pjesën periferike të galaksis, Milky Way.

Sistemit diellor i duhen rreth 225 milionë vjet për të bërë udhëtimin rreth qendrës së Galaktikes tonë. Ky quhet “viti ynë galaktik”. Që nga lindja e Diellit dhe Tokës, kanë kaluar rreth 20 vite galaktike; ne kemi qenë rreth Galaktikes 20 herë. Nga ana tjetër, në gjithë historinë e njerëzimit me mezi kemi lëvizur një herë Rreth Rrugës së Qumështit.

Sa shpejt duhet të lëvizim për ta bërë atë rreth, rreth Rrugës së Qumështit në një vit galaktik? Është një rreth i madh dhe shpejtësia me të cilën Dielli duhet të lëvizë është mahnitëse 483,000 milje në orë (792,000 km / orë)! Toka, e lidhur me Diellin me anë të gravitetit, ndjek së bashku të njëjtën shpejtësi. kjo shpejtësi është e vogël në krahasim me shpejtësinë e zgjerimit të universit i cili zgjerohet me shpejtësinë e dritës, Drita udhëton me një ritem te paimagjinueshëm të shpejtë prej 1.09 miliardë km / orë.

Dhe sa shpejt po lëviz Galaktika, Rruga e Qumështit? Shpejtësia rezulton të jetë një mahnitëse 1.3 milion milje në orë (2.1 milion km / orë)! Ne po lëvizim përafërsisht në drejtimin që përcaktohet nga yjet e Leos dhe Virgjëreshes.

Edhe pse arsyet për këtë mocion nuk kuptohen plotësisht, astronomët besojnë se ka një përqendrim të madh të materies në këtë drejtim. Disa njerëz e quajnë atë tërheqësi i Madh, edhe pse tani e dimë se tërheqja ndoshta nuk është për shkak së është një grupim i madh galaktikash. Megjithatë, graviteti shtesë në këtë drejtim tërheq rrugën e Qumështit (dhe shumë galaktika fqinje).

Gazetari

Read Previous

10 Fakte Gjeografike Që Ngjallin Kureshtje

Read Next

Kufiri Kozmik, Pyetja E Famshme E Arkitasit