Planeti ynë është një zjarri i madh

Klima e Tokës po ndryshon para syve tanë.
Me temperatura rekorde anembanë globit, imazhet satelitore zbulojnë që planeti ynë është një zjarr i nxehtë masiv – duke bërë që efektet e ndryshimeve klimatike të vështirë të injorohen.

Harta nga Reanalyzer e Klimës së Universitetit të Maine tregon temperaturën mesatare të ajrit të parashikuar të martën kur matet nga gjashtë metra mbi nivelin e detit. Parashikimet e temperaturës janë gjeneruar duke përdorur modelin Global Forecast System (GFS) të NCEP, i cili është modeli primar i parashikimit të Shërbimit Kombëtar të Motit

Të dhënat shqetësuese të paraqitura në hartë nuk janë një ngjarje e njëhershme. Që nga fillimi i qershorit, të dhënat e temperaturës janë vendosur përgjatë hemisferës veriore.

Të martën, për shembull, merkuri goditi 106 gradë në Japoni, që është temperatura më e lartë ndonjëherë e regjistruar në vend. Vala e nxehtësisë ka vrarë të paktën 44 vetë.

Sipas Washington Post , Japonia nuk është e vetme:

• Në Amerikën e Veriut: Vende të shumëfishta në Kaliforni Jugore; Denver; Montreal; Mali Uashington, NH; dhe Burlington, Vt.

• Në Evropë: Vende të shumëfishta në Norvegji, Finlandë dhe Suedi; Glasgow, Skoci; Shannon, Irlandë; Belfast dhe Castlederg, Irlanda Veriore.

• Në Eurazi: Vende të shumëfishta në Rusinë qendrore dhe lindore; Tbilisi, Gjeorgji; dhe Jerevan, Armeni.

• Në Azi: Përveç Japonisë, Tajvani mund të ketë vendosur temperaturën më të lartë në rekord.

Gazetari

Read Previous

Video nga NASA tregon të gjithë asteroidët që janë pranë tokës

Read Next

Viktimat e pushtetit