Pas gruas së parë të zezë inxhiniere, Nasa do të emërojë selinë në Washington

Nasa do të emërojë selinë e saj në Washington DC pas inxhinierit të saj të parë të zi, Mary Jackson.

Administratori i Nasa-s, Jim Bridenstine tha se Jackson kishte ndihmuar në thyerjen e barrierave për afrikano-amerikanët dhe gratë në inxhinieri dhe teknologji.

Historia e Mary Jackson u tregua në filmin 2016 “Figurat e fshehura”. Lindur në Hampton, Virxhinia, ajo vdiq në 2005.

Vitin e kaluar, Nasa riemëroi rrugën jashtë selisë së saj si Rruga e Figurave të Fshehta.

“E fshehur jo më, ne do të vazhdojmë të njohim kontributet e grave, afrikano-amerikanëve dhe njerëzve me të gjitha prejardhjet që e kanë bërë të mundur historinë e suksesshme të kërkimit në Nasa”, tha z. Bridenstine në një deklaratë.

“Mary W Jackson ishte pjesë e një grupi femrash shumë të rëndësishme që ndihmuan Nasa-n të ketë sukses në futjen e astronautëve amerikanë në hapësirë”, shtoi z. Bridenstine.

“Maria kurrë nuk e pranoi status quo-në, ajo ndihmoi në thyerjen e barrierave dhe mundësive të hapura për afrikano-amerikanët dhe gratë në fushën e inxhinierisë dhe teknologjisë”.

Nasa filloi të anëtarësojë disa gra të shkolluara nga kolegjet afrikano-amerikanë në vitet 1940 si “kompjuter njerëzor”, por ato përjetuan diskriminim racor dhe gjinor në punë.

Mary Jackson u anëtarësuanë 1951 nga Komiteti Kombëtar Këshillues për Aeronautikë i cili u pasua nga Nasa në 1958. Ajo punoi nën Dorothy Vaughan – historia e së cilës u tha gjithashtu në Figurat e fshehura – në njësinë e ndarë kompjuterike të zonës perëndimore në Langley, Virginia.

Jackson vdiq në 2005 dhe në vitin 2019 ajo iu dha Medalja e Artë e Kongresit pas vdekjes.

Vajza e saj, Carolyn Lewis, tha se familja ishte e nderuar që Nasa po vazhdonte të festonte trashëgiminë e Mary Jackson./Vizioni.info

Ardiana K

Read Previous

Gjashtë viktima dhe 153 raste të reja me koronavirus në Maqedoni

Read Next

Madonna nuk mund të përmbahet, e quan nazist presidentin Trump