Ndotja plastike që shkakton koronavirusi, rrit dyshimet se mund të zgjasë edhe pas pandemisë

Të gjitha imazhet përcaktuese të pandemisë së koronavirusit duket se paraqesin një gjë: plastikë.

Maska kirurgjikale, doreza, pajisje mbrojtëse, çanta për trupin – kriza Covid-19 ka nxitur një zgjerim të shpejtë në prodhimin e produkteve plastike të kërkuara në masë të madhe, me qeveritë garuese për të rritur rezervat e tyre dhe qytetarët e rregullt që ankohen për pjesën e tyre të furnizimeve.

Prodhimi i tillë është i nevojshëm. Por e gjithë ajo plastikë përfundon diku – dhe aktivistët e mjedisit kanë frikë se është vetëm maja e një ajsbergu të ngrirë, me pandeminë që shkakton një numër sfidash serioze në përpjekjet e tyre për të ulur ndotjen plastike.

Nga njerëzit që hedhin doreza plastike dhe maska në qytete në të gjithë botën, deri në një rregullore të rëndësishme për përdorimin e plastikës që zhvishet, mbështillet, problemi ka marrë një ulëse pas një prej krizave më të rëndësishme të shëndetit publik të kohërave moderne.

Implikimet e këtyre prirjeve mund të shkaktojnë vite telashe me vite për oqeanet tanë tashmë të ndotur.

“Ne e dimë se ndotja plastike është një problem global – ajo ekzistonte para pandemisë,” thotë Nick Mallos i OJQ-së (Ocean Conservancy) me qendër në SHBA. Por ne kemi parë shumë përpjekje të industrisë për të mbështetur disa hapa progresivë që jan ë bërë.

Discarded masks and gloves have become a common sight in cities around the world.


Kriza e koronavirusit ka shkaktuar një garë të pajisjeve mbrojtëse personale (PPE) në të gjithë botën ndërsa qeveritë nxitojnë të grumbullojnë maska, doreza. Beteja është vërtetuar aq shumë, saqë disa janë drejtuar ndaj keqpërdorimeve ndërkombëtare.

Kjo vjen pasi një numër në rritje i vendeve inkurajojnë ose porosisin qytetarët e tyre të mbajnë maska fytyre në publik – dikur shihet si një preferencë personale me përfitim minimal, por tani udhëzim në SH.B.A. dhe në pjesën më të madhe të Evropës.

PPE është bërë një kërcënim shtesë për oqeanet në botë, të cilët kanë qenë duke u shterruar nën peshën e plastikës me një ritëm të shpejtë të rritjes.
Prodhimi global i plastikës është katërfishuar gjatë katër dekadave të fundit, një studim i gjetur në vitin 2019, me autorët e tij duke paralajmëruar se nëse ai trend vazhdon, prodhimi i plastikës do të përbëjë 15% të emetimeve të gazrave deri në vitin 2050. Për krahasim, të gjitha format e e transportitnë botë zënë tani 15% të emetimeve.

Studime të tjera kanë vlerësuar se rreth 8 milion ton plastike të plehrave rrjedhin në oqean çdo vit, me normën që përkeqësohet çdo vit.

Me kalimin e kohës, ato produkte prishen dhe shtohen në koleksionet e mëdha të mikroplastikës në detet, ajrin dhe ushqimin tonë. Dhe ironi është se, ndërsa ne prodhojmë dhe heqim plastikën për të luftuar një krizë të shëndetit publik, ne mund të jemi duke kontribuar ngadalë në një tjetër.

Rreziqet e mikroplastikës për shëndetin e njeriut janë ende duke u studiuar. Një buron nga fakti se mikroplastikat që kalojnë nëpër bimë të ujërave të zeza mund të marrin baktere të dëmshme, të cilat mund t’i mbajnë me vete. Nëse gëlltisim plastikën, mund të marrim bakteret.


Një tjetër është që plastika ka një numër kimikatesh të shtuara në fazën e prodhimit, dhe është e mundur që këto të lëshohen në trup./Vizioni.info

Ardiana K

Read Previous

Trondit mjeku francez: Koronavirusi u shfaq në Evropë qysh në dhjetor

Read Next

Shpend Ahmeti i shqetësuar me daljen e madhe të njerëzve nëpër qytet