NASA paraqet plane për të shmangur goditjet e asteroideve me Tokën

Objektet në afërsi të Tokës duhet të njihen më mirë në të ardhmen, sipas planit të ri strategjik të Agjencisë Hapësinore të SHBA.

Të mërkurën Agjencia Space në bashkëpunim me Zyrën e Shkencës dhe Teknologjisë dhe Politikës (OSTP) në raportin e tij “Strategjinë Kombëtare për Përgatitjen e Tokës” dolën me një strategji të guximshme të re dhe pesë objektiva kryesore për mbrojtjen e Tokës nga ndikimet potencialisht shkatërruese asteroide. Pra planin për të përmirësuar para zbulimin e objekteve afër tokës, transmeton lajmi.net.

Ajo duhet të jetë e aftë për të parashikuar se kur dhe ku këto objekte mund të godasin.

Megjithëse shumica e NEO-ve të mëdha mund të kenë pasoja katastrofike nëse bien ndesh me Tokën, ata janë shumë më të lehtë për tu gjetur nga NASA-n sesa ata më të vegjlit. Agjencia është e bindur se ka ndjekur dhe kataloguar çdo asteroid të mundshëm vdekjeprurës , dhe asnjë nuk është aktualisht në një kurs përplasjeje me planetin.

Asteroidët më të vegjël janë një problem
Por kjo nuk do të thotë se ajo ende nuk mund të ketë një përplasje, sepse ka edhe asteroidë më të vegjël të cilët mund të ketë një ndikim shkatërrues me tokën. Si shembull, NASA citon ngjarjen e Tunguska. Ky incident ka të bëjë me një asteroid , “rreth 40-60 kembe te gjate”, e cila shpërtheu në vitin 1908 mbi një qytet rus dhe shkatërruar më shumë se 2.000 kilometra katrorë pyje.

“Ka mbi 300,000 objekte më të mëdha se 40 metra që mund të paraqesin një rrezik të ndikimit dhe do të ishte shumë e vështirë për t’u zbuluar më shumë se disa ditë më parë”, tha NASA në raportin e saj.

Megjithëse NASA ka bërë hapa të mëdhenj për të kuptuar më mirë këto objekte jashtëtokësore gjatë 40 viteve të fundit, por ka ende shumë gjëra që ende nuk janë të qarta.

Një strategji më e shkurtër-afat NASA për të devijuar objekte të tilla nëse është e nevojshme në rrugën e Tokës, është përdorimi i dy llojet të anijeve, në mënyrë që ato t’i devijojnë rrugën këtyre asteroidëve, ose edhe ti shkatërrojnë ato plotësisht.

Gazetari

Read Previous

Pusetat nuk e përpinë ujin, kolona të gjata në Lakrishtë /Foto

Read Next

Ikja nga Kosova, po shihet si “Dera e Shpresës”