Mrekullia e Saturnit

Hena e Saturnit Enceladus leviz perpara unazave, te cilat shkelqejne ne driten e diellit ne kete imazh. Nen nje shtrese te akullt te jashtem, Enceladus fsheh nje oqean global me uje te lengshem.

Ne polin jugor (ne pjesen e poshtme) eshte shihen nje shtengull grimcash te akullit dhe materialeve te tjera qe leshohen vazhdimisht nga ai oqean nepermjet frakturave ne akull. Ajo drita e ndritshme ne te djathte te Enceladus eshte nje yll i larget.

Ky imazh u mor ne drite e dukshme me kameren me kend te ngushte te Cassini me 6 nentor 2011, ne nje distance prej rreth 90,000 miljesh (145,000 km) nga Enceladus.

Sonda e Cassini perfundoi misionin e saj me 15 shtator 2017.

Misioni Cassini-Huygens eshte nje projekt bashkepunues i NASA-s, ESA’s dhe Agjencine Italiane te Hapesires.Jet Propulsion Laboratory i NASA-s, nje ndarje e Caltech (Insituti i Teknologjise Kaliforni) ne Pasadena, menaxhon misionin per Drejtorine e Misioneve shkencore te NASA-s, Washington. JPL ka projektuar, zhvilluar Orbiterin Cassini.

Gazetari

Read Previous

Kjo është lulja në Kosovë, e cila ka vlerë më shumë sesa ari

Read Next

A e dini sa armë ka në botë? Ato nuk i zotërojnë ushtritë