Michael Collins,piloti i modulit të Apollo 11

(Original Caption) Michael Collins, Apollo 11 command module pilot, checks on technical material while in the Apollo Mission Simulator, which inside is an exact model of the Command Module, during actual mission simulation at Kennedy Space Center here June 20th.

Ndërsa Neil Armstrong dhe Edwin “Buzz” Aldrin bënë hapat e parë të njeriut në hënë, një anëtar i tretë i ekuipazhit e orbitonte hënën lart .

Astronauti Michael Collins priti në modulin e komandës ndërsa shokët e tij astronautët kaluan më shumë se 21 orë në sipërfaqen hënore. Ai ishte astronauti i parë që orbitoi anën tjetër të hënës vetëm; kur ai kaloi në anën tjetër, atij u prenë kontakti njerëzor në Tokë, sepse nuk kishte satelitë në dispozicion për të transmetuar komunikimet e tij përsëri në Tokë. Këtu është një vështrim i shkurtër në jetën e anëtarit më pak të njohur të ekipit të Apollo 11.
Përgatitja për hapësirë
Djali i një gjenerali të përgjithshëm të Ushtrisë së SHBA, Michael Collins ishte lindur më 31 tetor 1930, në Romë, Itali, ku babai i tij ishte i vendosur. Familja më vonë u zhvendos në Shtetet e Bashkuara, dhe pas shkollës së mesme, Collins u regjistrua në Akademinë Ushtarake West Point. Pas marrjes së diplomës në shkenca në vitin 1952, Collins u bashkua me Forcën Ajrore dhe mbaroi trajnimin e fluturimit në Columbus të Misisipit.

Në vitin 1962, pas shikimit të fluturimit historik të John Glenn, Collins aplikoi për t’u bërë një astronaut. Në atë kohë, NASA kishte vetëm shtatë astronautë (të përzgjedhur për programin e saj Mercury) dhe kishte nevojë për më shumë për anijen e dyfishtë Gemini. Collins nuk kisht kaluar zgjedhjen e astronautit atë kohë, kështu që ai mori një përvojë më të avancuar të trajnimit të fluturimit në Shkollën Pilotore të Kërkimeve Ajrore të Air Force. Ai e bëri atë në grupin e tretë të astronautëve në vitin 1963, të cilët u punësuan për misionet Origjinale të Binjakëve (që fluturonin me ekuipazhin midis 1965 dhe 1966) dhe programin Apollo (i cili është më i famshëm për misionet e saj të hënës, por fluturoi për misionet njerëzore si në Tokë ashtu edhe në hënë midis 1968 dhe 1972).
Collins shërbeu si pilot në Gemini 10, i cili filloi më 18 korrik 1966. Anija e 16-të e pajisur me ekuipazhin për të rrethuar Tokën, qëllimi i misionit ishte të zhvillonte teste të takimeve dhe takimeve me dy automjete të synuara, një shtytës i nisur më parë atë ditë dhe një mbindërtim i vdekur më shumë nga Binjakët 8. Gjatë misionit, Collins kryer dy shëtitje hapësirë, shpenzimet për një orë jashtë anijes dhe duke u bërë personi i parë për të përmbushur një tjetër artizanale në orbitë.

Spacewalks ishin ndër synimet kryesore të NASA-s në bërjen e programit Gemini, i cili kishte për qëllim përgatitjen e agjencisë dhe astronautëve të saj për misionet e hënës. Binjakët shqyrtojnë gjithashtu se si të bëjnë takime (mbledhje) dhe ankorim midis anijen, e cila ishte një çështje e komplikuar duke pasur parasysh kompjuterët e thjeshtë të viteve 1960. dAs është e zakonshme në mesin e astronautëve, Collins gjithashtu shërbeu si një mbështetje e vazhdueshme për misione të tjera. Për shembull, ai luajti një rol kyç në Kontrollin e Misionit gjatë Apollo 8, anijen e parë njerëzore që orbiti hënën në vitin 1968. Ai shërbeu si astronaut përgjegjës për komunikimin me ekuipazhin nga Misioni i Kontrollit.
Për misionin e tij të dytë dhe të fundit në hapësirë, Collins shërbeu si pilot i modulit komandues për Apollo 11. Çdo mision Apollo kishte dy anije kozmike – një modul komandues (“Columbia”) dhe një modul hënor (“Eagle”). Një astronaut duhej të qëndronte prapa në modulin e komandës ndërsa dy astronautët e tjerë fluturoi drejt hënës dhe përsëri në modulin hënor. Kështu, ndërsa shokët e astronautëve Neil Armstrong dhe Buzz Aldrin udhëtuan në sipërfaqen e hënës në modulin hënor, Collins punoi vetëm në modulin e komandës për 21.5 orë, kontrolloi sistemet punuese, bëri observimet e hënës dhe komunikoni me kontrollin e misionit kur kishte mundësi. Ndërsa moduli i komandës doli pas hënës, megjithatë, duke prerë komunikimin e tij me Tokën, ai shkroi:

“Unë jam vetëm tani, vërtetë vetëm, dhe absolutisht i izoluar nga çdo jetë e njohur Unë jam kjo.Nëse numërimi u morr, rezultati do të jetë tre miliardë plus dy në anën tjetër të hënës dhe një plus Zoti e di se çfarë në këtë anë. ”
Collins gjithashtu ishte i shqetësuar se moduli hënor i dy shokëve të tij nuk kishte arritur të lëshohej në hënë. Astronautët e dinin se kishte një shans që Armstrong dhe Aldrin të mbeteshin të bllokuar në sipërfaqen e hënës ose, nëse motori nuk digjej aq gjatë, ose të humbiste në hapësirë duke e lënë Collinsin mbijetuesin e vetëm të misionit historik.
Presidenti Nixon madje kishte përgatitur një fjalim në rast të një tragjedie të tillë. Por motori në modulin hënor punonte pa u lodhur. Armstrong dhe Aldrin u bashkuan me atë, dhe të tre astronautët u kthyen në shtëpi të sigurt. Pasi në NASA Collins kaloi një total prej 266 orësh – mbi 11 ditë – në hapësirë. Ai u largua nga NASA në vitin 1970 dhe shërbeu si drejtor i Muzeut Kombëtar të Ajrit dhe Hapësirës në Uashington, D.C, për tetë vjet përpara hyrjes në sektorin privat. Ai dhe gruaja e tij, Patricia, kanë tre fëmijë të rritur. Në një njoftim për shtyp në vitin 2009, për 40 vjetorin e misionit Apollo 11, Collins tha se ishte i lumtur me vendin e tij në misionin Apollo 11, duke e quajtur atë “një nder” për të shërbyer. Në shënimet e tij, ndërsa rrethonte vetëm hënën, shkroi: “Ndihem shumë një pjesë e asaj që po ndodh në sipërfaqen hënore”. Në një intervistë të vitit 2016 me revistën Air & Space, Collins – atëherë 85 vjeç – tha se ai peshkonte, pikturonte me bojëra uji dhe kryente një mini-triatlon në vit. Ai tha se nuk kishte plane për të shkruar më shumë libra, pasi pas katër librave të kompletuar, “Unë kam thënë për gjithçka që unë dua të them”.

Gazetari

Read Previous

Çka ndodhë nëse Toka ndalon të rrotullohet?

Read Next

Forca të KFOR-it bllokojnë liqenin e Ujmanit (FOTO)