Mbi 12 milionë britanikë kanë rënë viktimë e mashtrimit online

Pothuajse një në katër britanikë ose 23 për qind kanë qenë viktima të mashtrimit gjatë blerjeve në internet, tregon një studim i ri.

Raporti i inaugurimit të Trafikimit nga Shërbimi i Pagesave në Internet Shieldpay tregon se mesatarja e mashtrimeve në internet për person është 608 funte.

Një në shtatë viktima ose 14 për qind janë mashtruar gjatë blerjes në internet në shuma mbi 1000 funte. Kur shikojmë dallimin në mes të gjinive, kostoja e mashtrimit është më e lartë për meshkujt – duke shkaktuar një humbje prej mbi 139 funte, transmeton KosovaPress.

Bankat po përballen me një shqyrtim më të madh se si t’i mbrojnë klientët nga mashtrimet, megjithatë hulumtimi tregon se ato ende nuk mund të bëjnë mjaft për të kompensuar viktimat.

Ndërsa 37 për qind e morën shumën e plotë të mashtruar nga banka ose ofruesi i pagesave, shuma mesatare e rikuperuar ishte vetëm 55 funte, derisa një në tetë viktima nuk morën asgjë.

Ndonëse mashtrimi nuk ka penguar viktimat nga blerjet online, një numër i konsiderueshëm ose 48 për qind kanë ndryshuar sjelljen e tyre. 31 për qind thonë se do të blejnë vetëm artikuj me vlerë të ulët, 10 për qind thonë se do të blejnë online kur është i vetmi opsion në dispozicion dhe pesë për qind nuk bëjnë më pagesa online.

Megjithatë, 50 për qind e britanikëve janë të kujdesshëm për dërgimin e parave drejtpërdrejt te një shitës, duke theksuar nevojën për një mënyrë më të sigurt për të kryer blerjen.

Konsumatorët janë të lumtur të paguajnë për artikujt me vlerë më të ulët të listuara në tregje si veshje 27 për qind, libra 25 për qind dhe mobile 16 për qind, por kur bëhet fjalë për artikuj me vlerë më të madhe si blerja e një makine kamë pak siguri në dërgimin e parave direkt shitësit.

Gazetari

Read Previous

Ja si sillen femrat kur duan të bëjnë seks

Read Next

Promovohen librat për Nënën Terezë dhe Skënderbeun në pullat postare