Krejt çka duhet të dini për ligjet e reja për Ushtrinë

FSK do të mbrojë integritetin territorial, do të ketë autorizime edhe të përdorë forcën
Me ndryshime kushtetuese nuk u bë, por tani po bëhet me ligj, raporton T7.

Kështu, përmes këtij dokumenti me 30 nene Forca e Sigurisë së Kosovës do të ketë mandat ushtarak.

Ndërkohë, në nenin katër është përcaktuar edhe kompetenca dhe detyrat e FSK-së.

“Forca e Sigurisë së Kosovës mbron integritetin territorial, qytetarët, pronën dhe interesat e Republikës së Kosovës. Forca e Sigurisë së Kosovës është forcë ushtarake multietnike, profesionale, e armatosur dhe e autorizuar për të shërbyer në vend dhe jashtë vendit, në pajtim me mandatin e dhënë kushtetues dhe ligjor”.

Po në këtë projektligj janë përcaktuar edhe parimet e Forcës së Sigurisë së Kosovës.

Kështu, FSK do të jetë forcë multietnike, vullnetare, profesionale e që do ti nënshtrohet kontrollit civil demokratik.

Po ky dokument parasheh që FSK, është forcë e paanshme dhe nuk mund të përdoret për veprimtari politike.

Bile, pjesëtaret e ushtrisë së Kosovës, nuk mund të jenë anëtar të partive politike.

Në këtë dokument është përcaktuar edhe pajisja me armatim e FSK-së.

“FSK do të jetë e pajisur me armë dhe sisteme të armatimit, në përputhje me nevojat e FSK-së, për përmbushjen e kompetencave dhe detyrave të saj”.

E me këtë draft të ligjit, FSK edhe do të mund të përdor armatimin që e posedon.

“Forca e Sigurisë së Kosovës është e autorizuar ta përdorë forcën, armët e zjarrit, mjetet dhe pajisjet që i ka në përdorim me qëllim të përmbushjes të kompetencave dhe detyrave te dhëna kushtetuese dhe ligjore”.

Ndërsa sipas këtij dokumenti, FSK do të veprojë në tërë territorin e Kosovës. Ndërsa sipas ligjit do të ketë jo më shumë se 5 mijë pjesëtar aktiv edhe 3 mijë rezervë.

Po ashtu është paraparë edhe hierarkia ushtarake, ndërsa komandant suprem do të jetë Presidenti.

Gazetari

Read Previous

Disa përgjigje për pytjet më të shpeshta rreth Vrimave te zeza

Read Next

Hamza arsyeton shëtitjen me Thaçin në veri