Kjo Është Rruga E Qumeshtit E Cila Është Vetëm Nje Galaktike, Në Këtë Universe Të Pafundme!

100.000 vjet drite është ne Madhesi shtepia e sistemit tone diellor.
1.000 vjet drite te Trashe e bëjnë 100 deri ne 400 miliarde yje të cilet jane në të.
Distanca jone nga qendra e saj është 25.000 vjet drite.
Është në mas sa 750 miliard deri ne 1 trilion të masses Diellore, e mbushur plotë me nebula, yje, planete, hëna.

Ylli me i Vjeter në të e ka moshen 13.2 miliard vjet.
Rrotulimi i sistemit tone Diellore rreth saj zgjate 250 milion vjet.
Rrotullimi i Kraheve te saj zgjate 50 milion vjet.
Rrotullimin reth Qendres se vetë e bënë për 15 deri ne 18 milion vjet, me një shpejtësi prej 552 kilometra per sekond.

Kjo është Rruga e Qumeshtit e cila është vetëm nje galaktike, në këtë universe të pafundme, e cila eshte shtepi e sistemit tone diellor, dhe te pakten 100 deri ne 400 miliarde yje te tjere.
Nje galaktike kaq gjigande siç është Rruga e Qumeshtit, me nje Masa kaq te madhe kundrejt yllit tone Diellit, dhe me një diameter rreth 100,000 vjet drite, imagjinone token, planetin tone ne mbrendesin e saj!

Është nje galaktike spirale e tipit Hubble Sb ose Sc. Galaktika jone ka keto komponente : e theksuar, me disk te ekspozuar në nje strukture spirale, dhe nje sistem qendre ne berthame.

Rruga e Qumeshtit i takon grupit lokal, nje grup i vogel me 3 galaktika te medha dhe mbi 30 te vogla, dhe eshte e dyta per madhesi pas (Andromeda M31). M31, ne rreth 2.9 milion vjet drite larg nga Rruga e Qumeshtit dhe gjithashtu me e aferta nga galaktikat e medha, por nje numer i galaktikave te vogla jane shume me te aferta se sa M31. Shume prej anetareve te Grupit Lokal xhuxh jane fqinjet e Rruges se Qumeshtit.

Dy fqinjet me te afert jane zbuluar kohet e fundit ne 2003. I pari eshte Xhuxhi Canis, berthama e te cilit eshte rreth 25,000 vite drite larg nesh dhe rreth 45.000 vite drite vjet nga Qendra Galaktikes. I dyti vjen ne rreth 88.000 vjet drite prej nesh dhe rreth 50,000 vite drite nga Qendra Galaktikes. Keto dy galaktika xhuxhe jane aktualisht ne takime te ngushta me Galaktiken tone dhe nje pjese e orbites se tyre ndodhet edhe brenda vellimit te Rruges se Qumeshtit.

Krahet ne forme spirale permbajne perberje nderyjore, mjegullnaja, dhe yjet e rinj te grupimeve te hapur. Nga ana tjeter, komponenti i fryrjes perbehet nga yje te vjeter. Galaktika jone ka rreth 200 globulars, te cilat jane grupime yjesh. Keto zona te rrumbullaketa jane te fuqishme ne drejtim te Qendres Galaktikes. Nga shperndarja e tyre e dukshme ne qiell, Harlow Shapley ka arritur ne perfundimin se qendra e Rruges se Qumeshtit shtrihet ne nje distance te konsiderueshme ne drejtim te Shigjetarit dhe jo afer nesh, sic kishte qene menduar me pare.

Sistemi yne diellor eshte i vendosur ne kuader te rajoneve te jashtme ne galaktike, gjithashtu brenda diskut rreth 20 vite drite mbi vijen ekuatoriale ne drejtim te Polit te Veriut te Galaktikes Sone, por 25,000 vite drite larg nga Qendra.

Distanca e 28.000 vjet drite kohet e fundit eshte konfirmuar nga te dhenat e ESA’s Hipparcos Satelit Astrometric. Hetime tjera te publikuara kane kundershtuar kete vlere dhe kane propozuar nje vlere me te vogel retth 25.000 vjet drite. Nje hetim i koheve te fundit jep afersisht 26.000 vjet drite. Keto te dhena, qofte dhe me rendesi, nuk do te kene efekt negativ per distancat e objekteve te veçanta ne galaktiken tone ose me tej.

Sistemi Diellor eshte i vendosur brenda nje krahu ne forme spirale, i quajtur krahu i Orionit, i cili eshte thjesht nje lidhje ne mes te pjesëve te brendshme dhe te jashtme

Gazetari

Read Previous

Si të bësh dua dhe të mos kthehet mbrapsht?

Read Next

Hoxha Halil Kastrati gjate muajt te Ramazanit …