Kina zbulon detajet për Anijën Kozmike super të rendë Long March 9 dhe raketat e riperdorshme Long Mach 8.

Helisnki Filand: Një projektues i lartë me Akademinë e Kinës për lansimin e mjeteve transportuese ka dhënë detaje të përditësuara për një seri të re të raketave të reja për të zgjeruar aftësitë e Kinës për lansim, duke përfshirë raketa super-të rënda dhe raketa të ripërdorshme.

Long Lehao, drejtori I projektimi me CALT që ëshë instituti kryesor I lasnimit të mjeteve transportuese nën kontarktorin per aktivitetet hapsinore të KInes ka zbuluar detajet në një ligjeratë në unvierstitetin e Tsinghua në Beijing me 31 maj.

Long dha një pamje të histories dhe zhvillimve kineze per lansimin e mjetve transportuese para se të tregojë perdisimet në projekjetet e reja në zhvillim e sidomos atij të Long March 9.
Advertisement
The Long March 9 do të jetë një rakete super e rende e krahusushme me kapacitetin e Space Launch System që tani është duke u zhvilluar nga NASA…

Duke u mbeshtur në projektuesin Long, Long March 9 do te jete ne gjedje që të ngritet në 140 tone metric në orbiten e ulet të tokes , 5o tone në orbiten transefruese Hënë toke dhe 44 tone në orbiten transeferuse Tokë-Mars.
Në lartesine prej 93 metrash Long March 9 pritet të ngritë masën më shumë se 4000 metrik ton duke prodhuar afer 6000 ton fuqi nisje.

Faza bërdhame do të kete diameter prej 10 metra deri sa kater përforcuesite raktes do kene dimater prej 5 metrave.Kjo do të bente perforcuesit të krahasushem me raketen Long march 5 e cila është raketa më e madhe kineze deri tani e cila ishte prezantuar në vitin 2016 ndërsa në korrikun e kaluar pësoi një problem në fazën e pare të motorit që shtyri të bëhej një ridisajnim.Fluturimi I tretë I raketës pritet të jete dikun rreth Nentorit.

The Long March 9 është planikfkuar të jete gati per një test flutrimi në vitin 2030 .Long shtoi se progresi I projektit përfshin unaza te ferkuara të aliazhit me diameter 10 m dhe perparimet në nisje me 500 ton fuqi shtyrëse me kerozinë dhe oksigjen I lëngët dhe 220 ton fuqi shtyrëse me motorë hidrualikë.
Lansimet e ekupiazheve në henë , kthimi i mostrës nga Marsi
Misioni i parë kryesor i Long March 9 pritet të jetë një mision i kthimit të mostrës të Marsit , ndërsa raketa po dizajnohet gjithashtu për të lehtësuar misionet hënore, duke përfshirë uljet me ekuipazhe.
CALT ka thënë më parë se po studion një mison I cili do të bazohej në Long March 5B – Një variant I Long March 5 do të përdorej për lansimet në orbiten e ulët të tokes duke përfshirë edhe ngritjen e moduleve për stacionin hapësinor të vendit..Poashtu do të perdorej të lansojë anije kozmike me ekuipazh që më pas do të takohej në LEO me anijen kozimke hënore të lëshuar nga Long March 9 përpara hyrjes në orbiten –hënore.

Në drejtim të këtij qëllimi, janë duke u zhvilluar dy versione të një brezi të ri të anijeve kozmike me ekuipazhe , me një provë kapsulë të shkallës së kthimit që është kryer në vitin 2016. Debutimi i Long Mars 5B pritet të ndjekë një kthim të suksesshëm të Long March 5, do të përfshijë një test të ri në lidhje me anijen kozmike në verën e vitit 2019

Long poashtu potencoi se Long March 9 do të jete e afte qe të ngrite komponetne per fuqine e sistemit diellor , projekt ky që ka qene me heret I deklaruar nga hapsira ajrore kineze dhe ushtarake ..
Long shpejgoi në ligjerate se Long March 8 do do të ishte raketa e parë e CALT-it për të provuar ripërdorshmërinë në fazën e parë, e cila do të lasnsohet për herë të parë në vitin 2021.

.Siç është raportuar më parë, Long Marchi 8-të bazohet në raketat ekzistuese tëLong March, duke përdorur një bërthamë shumë të ngjashme me atë të diametrit prej 3,35 metrash, Long March 7 një raketë mesatare të gjeneratës së re që kishte fluturimin e saj në 2016 , me fazën e dytë që do të bazohet në diametrin 3 metersh me lëng hidrogjeni .Raketa do të përdorë dy shtyes përforcues të ngurtë sikur se në raketen Long March 11.
Long deklaroi se që të dyja faza e pare dhe shteyesit do të tentojnë një ulje vertikale..
Long March 8 fillimisht kishte për qëllim të ishte një raketë e shpenzueshme për të rritur kapacitetin e ngritjes së Kinës për nisjen e raketave në orbitën diellore por planet kanë ndryshuar për të lejuar Kinën të eksperimentojë me uljen vertikale dhe ripërdorimin.

Kina lansoi satelitin e saj të parë në hapësirë në vitin 1970, me Long March 11 duke e vendosur satelitin Dongfanghong-1 në orbitë. Vendi ka zhvilluar një sërë raketash të llojit Long March të cilat marrin emrin e tyre nga një tërheqje mitologjike nga Ushtria e Kuqe e Partisë Komuniste të Kinës në vitet 1930.

Korporata për Shkencën Ajrore dhe Teknologjinë e Kinës (CASC), e cila zotëron CALT, lëshoi një plan afatgjatë të transportit hapësinor në vjeshtë 2017, i cili deklaroi 2035 si objektiv për arritjen e ripërdorueshmërisë së plotëpër lansimin e mjetve transportuese.Long siçdoqoftë nuk komentoi mundësin e ripërdorimit të raktes Long March 9./F.B./vizioni.info/

Gazetari

Read Previous

Një tjetër aksident me të vdekur në Shtime!

Read Next

nje tjeter Aksident trafiku me fatalitet në Ferizaj