Hubble kap pamje të një galaktike spirale të fshehur

Ngjashëm me pajiset e një magjistari, NGC 1032 ndan errësirën e qetë të hapësirës në dysh në këtë imazh nga NASA / ESA Hubble Space Telescope.

NGC 1032 ndodhet rreth njëqind milion vite dritë larg në konstelacionin Cetus (përbindëshin e detit). Megjithëse e bukur, ky imazh ndoshta nuk bën drejtësi ndaj apelit të vërtetë estetik të galaksisë: NGC 1032 është në të vërtetë një galaktikë spektakolare spirale, por nga Toka, disku i madh i galaktikës së gazit, pluhurit dhe yjeve shihet pothuajse buzë.

Një pjesë e vogël e galaktikave të tjera mund të shihet duke u fshehur në sfond, të shpërndara rreth rripit të ngushtë të NGC 1032. Shumë prej tyre janë të orientuar në fytyrë ose në kënde të pjerrëta, duke treguar gjymtyrët e tyre të mrekullueshme spirale dhe bërthamat e ndritshme. Këto orientime sigurojnë një pasuri të detajuar rreth pjesëve dhe bërthamave të tyre, por plotësisht të kuptuarit e strukturës tridimensionale të një galaktike gjithashtu kërkon një pamje të avancuar. Kjo u jep astronomëve një ide të përgjithshme se si yjet shpërndahen nëpër galaktikë dhe u lejon atyre të matin “lartësinë” e diskut dhe bërthamën e ndritshme të yllit.

Gazetari

Read Previous

Vuçiq po tenton të “mashtrojë” perëndimin për shkëmbim të territoreve me Kosovën

Read Next

Njihuni me katër gjallesat më helmuese në botë…