Hong Kong ndalon zgjedhjet e 12 kandidatëve të opozitës

Autoritetet e Hong Kongut kanë skualifikuar 12 kandidatë pro-demokracisë nga zgjedhjet e ardhshme, duke thelluar tensionet politike në territorin kinez.

Ligjvënësit e opozitës kishin shpresuar të fitonin një shumicë në Këshillin Legjislativ (LegCo) në sondazhin e Shtatorit pas vendosjes së një ligji shumë të diskutueshëm të sigurisë kombëtare nga Pekini.

Në mesin e atyre që ndalohen janë aktivistët me profil të lartë Joshua Wong dhe Lester Shum.

Qeveria tha që kandidatët nuk ishin të përshtatshëm për të kandiduar për zyre.

Ai tha që ata nuk mund të konsiderohen se i binden detyrës kushtetuese që u kërkohet ligjvënësve nëse:

-mbrojtje , ose promovimin e pavarësisë së Hong Kong-ut
-ndërhyrje e kërkuar nga qeveritë e huaja në punët e Hong Kongut.

-të shprehë “një kundërshtim në parim” për imponimin e ligjit të sigurisë kombëtare nga autoritetet qendrore në Pekin
-të shprehë “një qëllim për të ushtruar funksionet e një Anëtari të LegCo duke votuar pa dallim” çdo propozim legjislativ të paraqitur nga qeveria Hong Kong, “në mënyrë që të detyrojë qeverinë të miratojë disa kërkesa politike”.

Në deklaratën e saj duke njoftuar skualifikimet, qeveria tha se vendimi ishte marrë në përputhje me mini-kushtetutën e Hong Kongut – Ligjin Themelor.

“Nuk ka asnjë dyshim për censurim politik, kufizim të lirisë së fjalës ose heqje të së drejtës për të dalë në zgjedhje siç pretendohet nga disa anëtarë të komunitetit”, tha ajo, duke shtuar se më shumë skualifikime nuk mund të përjashtohen.

Joshua Wong, i cili u ngrit në pah si një aktivist adoleshent gjatë protestave në 2014, tha se vendimi tregoi “një mosrespektim të plotë për vullnetin e qytetarëve në Hongkong” dhe “shkel mbi shtyllën e fundit të qytetit për të zhdukur autonominë”.

Ligji i ri i sigurisë kombëtare ka qenë shumë i diskutueshëm në Hong Kong, një ish koloni britanike e cila tani është pjesë e Kinës, por iu dha lirive unike në një marrëveshje para transferimit të sovranitetit.

Ligji u dënua gjerësisht nga qeveritë perëndimore, por Kina thotë se është e nevojshme të rivendoset stabiliteti në territor, i cili u godit nga muajt e protestave pro-demokracisë vitin e kaluar, të cilat shpesh ktheheshin në të dhunshme./Vizioni.info

Ardiana K

Read Previous

Murati i VV-së: Me rishikimin e buxhetit s’parashihet rimëkëmbje ekonomike të mirëfilltë

Read Next

Deputeti i VV’së 5, Gjini 3, Kolaj 2, a e di kush sa persona vdiqën në Gjakovë?