FOTO-VIDEO/ Mrekullia e natyrës: Një pyll tërësisht prej guri

Pyjet e Gurit ose Shilin janë një grup i dukshëm i formacioneve gëlqerore rreth 500 km2 që ndodhen në Shilin Yi Autonome të Qarkut, Provinca Yunnan, Republika Popullore e Kinës, pranë Shilin rreth 90 km kryeqytetin provincial Kunming.

Shkëmbinjtë e gjatë duket se dalin nga toka në një mënyrë që kujton disi stalagmitet, ose nganjëherë duken si pemë të ngrira të gurëzuara, duke krijuar kështu iluzionin e një pylli gurësh.

Që nga viti 2007, dy pjesë të vendit, Naigu Stone Forest dhe Suogeyi Village kanë qenë vende të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s si pjesë e Karstit të Kinës Jugore.

Zona e pyjeve të gurit më parë ishte një det i cekët dhe bëhet fjalë për 270 milionë vjet para.

Depozitat e gjera të gurit ranor janë të mbuluara me gëlqere të grumbulluar në këtë pellg gjatë periudhës permiane të kohës gjeologjike.

Ngritja e këtij rajoni ndodhi pas depozitimit. Më vonë, ekspozimi ndaj erës dhe ujit të rrjedhshëm formoi këto shtylla gëlqerore.

Këto formacione shtrihen në sipërfaqe aq të mëdha sa syri mund t’i shikojë pa vështirësi dhe mund të quhet pa frikë si pyll prej guri.

Formimi i Maokou në pyllin e gurit duket se është ndryshuar shumë në mënyrë diagonale, dhe mbetjet fosile makroskopike janë parë rrallë.

Gurët ranorë dhe sheshet e Liangshan, formacioni që shtrihet nën formacionet e shkëmbinjve karbonik shërbejnë si një barrierë për përshkueshmërinë dhe detyrojnë ujërat nëntokësore lokale të rrjedhin nga perëndimi në lindje.

Gazetari

Read Previous

Gjeni ndryshimin midis dy FOTO-ve, të parin që gjeni tregon diçka të rëndësishme për ju

Read Next

FOTO/ Kiara Tito zbulon pasionin e saj të madh që në moshë të vogël