Esat Pashë Toptani në 1913: Shteti shqiptar nuk do mbijetojë, janë popull me të meta e të paditur

‘L’Echo de Paris” ka botuar, të martën e 25 marsit 1913, në faqen nr.3, intervistën e Esat Pashë Toptanit, dhënë asokohe gazetës greke ‘L’Acropolis’ në lidhje me opinionin e tij mbi krijimin e një shteti të pavarur shqiptar, të cilën, Aurenc Bebja, nëpërmjet ‘blogut’ personal e ka sjellë për publikun shqiptar.

“L’Acropolis” boton një intervistë me Esat Pashën. I pyetur se çfarë mendon mbi formimin e shtetit shqiptar, ai u përgjigj:

“Unë mendoj se një shtet i tillë, midis Malit të Zi, Serbisë, Bullgarisë dhe Greqisë, kurrë nuk do të mund të jetojë: mosbindja është diçka e pranishme në mesin e shqiptarëve; ata duan rrëmujën dhe vjedhjen.

Si do të mund të jetojë ky popull, me të meta të tilla, të paditur, pa civilizim dhe mysliman?

E rrethuar nga elementë të një race dhe feje tjetër midis kombeve të përparuara në civilizim dhe artin ushtarak, Shqipëria është një Turqi e vogël.

Kur një Turqi e madhe nuk mundi të jetonte në Evropë, si mund të rezistojë një Turqi e vogël si Shqipëria?

Nëse Austria dhe Italia, vazhdoi Esat Pasha, kërkojnë të krijojnë një Shqipëri të pavarur, ato humbin kohën e tyre, por nëse kërkojnë të krijojnë një provincë austro-italiane, atëherë këto fuqi do të mbështesin këtë shtet të vogël, por pa dobi do të kërkojmë në të ardhmen shtetin shqiptar.”

Gazetari

Read Previous

Vazhdojnë protestat në Irak

Read Next

Mimoza vishet në fustan të ngushë e të shkurtë, provokon rëndë me pamjen