Ernad Kosumi, mori çmimin e parë në një konkurs në të cilin morën pjesë 1432 student nga e gjithë bota

We Speak Science (WSS) është një institut edukimor shkencor jo-fitimprurës, i themeluar në vitin 2014 nga Dr. Detina Zalli (Universiteti Harvard) dhe Dr. Argita Zalli (Kolegji Imperial Londër). Ka një mision për të ngritur edukimin shkencor në zonat që janë në zhvillim në të gjithë botën, ku edukimi shkencor është në gjendje të rëndë.

 

Një konkurs për posterin më të mirë shkencor i nisur nga WSS u mbajt në shtator të vitit 2019. Një ftesë e hapur në mbarë botën rezultoi në 1432 paraqitje punimesh nga studentë të padiplomuar dhe të diplomuar nga e gjithë bota, në mesin e tyre, nga SH.B.A., Britania e Madhe, Italia, Maqedonia, Franca, Greqia, Finlanda, Holanda, Shqipëria dhe Kosova.

Posterët u vlerësuan dhe u zgjodhën nga një panel ndërkombëtar i shkencëtarëve dhe pedagogëve në Universitetin Harvard. Edhe pse niveli i pjesëmarrësve ishte shumë i lartë dhe temat e përfshira ishin shumë interesante, një student nga Kosova u dallua me cilësinë e punimit të tij.

 

Projekti kërkimor ishte i bazuar në kancerin e gjirit dhe sëmundjen policistike të veshkave. Grupi u udhëheq nga Anthony Michaels (Harvard University) dhe Ernad Kosumi (Ph.D. cand. University of Skopje). Në anëtarët e tjerë të grupit përfshihen Jessica Grace, Prof. Dr. Hilmi Islami, Prof. Dr. Shpend Elezi, Dr.sci. Milaim KosumiRina Mehmeti and Veton Guraziu. Ernad Kosumi më tutje spjegon: “Ciliopatitë shoqërohen me një spektër të gjerë dhe të larmishëm të fenotipeve klinike që përfshijnë degjenerimin e retinës, defektet asimetrike të majta dhe të djathta, polidaktilia, anosmia, retardimi mendor dhe mbipesha. Sidoqoftë, një nga defektet më të zakonshme që vërehen në shumicën e ciliopative është dilatimi cistik i tubulave që zhvillohen në veshka si rezultat i dështimit për të zbuluar rrjedhën nëpër tubulat e këtyre organeve. Hulumtimi në këtë fushë është thelbësor për të gjetur një kurë ndaj sëmundjeve të tilla shkatërruese”

 

Kur u pyet për vështirësinë e kërkimit, Ernadi me modesti u përgjigj: «Nëse jeni të pasionuar për diçka (pa marrë parasysh çfarë) duhet të ndjekni ëndrrat tuaja. Ndiqni pasionin tuaj shkencor, gjeni atë që ju shtynë në shkencë dhe mos kini frikë nga asgjë. Nxitja dhe pasioni i brendshëm, gatishmëria për të kapur shansin që të ofrohet, të dështoni nëse është e nevojshme dhe të filloni të gjithë procesin sërish janë shumë më të rëndësishme se gjithçka tjetër dhe kjo është mënyra se si ju do të jeni në gjendje të tejkaloni çdo vështirësi. Atëherë suksesi është i pashmangshëm”.

Ai gjithashtu thekson rëndësinë e punës në ekip, “Ky sukses është rezultat i punës në ekip dhe unë do të doja të falënderoja kolegët e mi për punën e mahnitshme që kanë bërë, dhe profesionalizmi që secili prej tyre ka treguar ka impresionuar jashtëzakonshit të gjithë ekipin. Ky çmim vjen si një shtysë e madhe për mua si një studiues i ri klinik për të vazhduar këtë rrugë në përmirësim të aftësive të mia klinike, shkencore dhe zgjerimit të njohurive dhe kjo tregon se si investimi i njohurive, kohës dhe përpjekjes mund të jep rezultate domethënëse që mund të ndihmojnë si pacientët ashtu edhe komunitetin.

Unë do të doja të falënderoja përzemërsisht mentoren time Dr. Zalli për kontributin dhe inkurajimin e saj. Dua të shpreh mirënjohjen time më të thellë për besimin në mua. Ju keni qenë një mentore shembullore dhe vizionare, një udhëheqëse e shkëlqyer që i ka kushtuar jetën e saj në shërbim të njerëzimit. Unë e çmoj dhe vlerësoj gjithçka që më keni mësuar.”

Gazetari

Read Previous

Rasti i zarfeve me helm, mblidhet KQZ’ja në orët e mbrëmjes

Read Next

As nuk flasin, as nuk dëgjojnë, çifti më specifik në Kosovë beson në Zot dhe veshet krejt firmato


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/srv/users/serverpilot/tmp/vizioni) in Unknown on line 0