Ekonomia gjermane pëson rënie rekord e shkaktuar nga pandemia Covid-19

Ekonomia gjermane u tkurr me ritmin e saj më të shpejtë në rekord midis ndikimit të pandemisë koronavirus, sipas shifrave të reja zyrtare.

Prodhimi i përgjithshëm i mallrave dhe shërbimeve ka rënë me 10.1% gjatë periudhës prill-qershor.

Ishte rënia më e mprehtë që kur gjermani filloi të prodhojë shifra tremujore të rritjes në 1970.

Tkurrja pasoi një rënie më të vogël por akoma të rëndë të aktivitetit prej 2% në tre muajt e kaluar.

Ekonomia gjermane, e përbashkët me shumicën e të tjerëve, është goditur shumë nga pandemia dhe kufizimet që janë imponuar në përpjekje për ta përmbajtur atë.

Zyra e statistikave të vendit tha se kishte një “rënie masive” në shpenzimet e familjeve, investimet në pajisje dhe makineri dhe në eksporte dhe importe.

Gjermania është një eksportues kryesor, veçanërisht për mallrat e prodhuara, kështu që në mënyrë të pashmangshme është goditur fort nga prishja e tregtisë ndërkombëtare që ka shkaktuar kriza shëndetësore.

Një fushë ku zyra e statistikave tha se kishte ndonjë rritje ishte shpenzimi i konsumit të qeverisë – që do të thotë shpenzime jo investuese nga sektori publik.

Ka pasur shenja në të dhëna të tjera që një rikuperim mund të ketë filluar pas Prillit. Kjo sugjerohet nga shifrat mujore për prodhimin industrial dhe shitjet me pakicë.

Shifrat e reja konfirmojnë që Gjermania ka qenë në recesion pasi termi shpesh përcaktohet – dy të katërtat e njëpasnjëshme të rënies së PBB-së.

Më parë besohej se recesioni filloi në tremujorin e fundit të vitit 2019, me një rënie të vogël nga tre muajt e kaluar.

Por zyra e statistikave ka rishikuar shifrat për atë periudhë për të mos ndryshuar (të paktën kur rrumbullakohet në një vend dhjetor). Kështu që tani duket se recesioni filloi në tremujorin e parë të këtij viti./vizioni.info

Ardiana K

Read Previous

Holanda habit vendet tjera evropiane, porosit qytetarët: Nuk është dëshmuar efikasiteti i maskave, nuk jeni të obliguar t’i bartni

Read Next

Spitali i Gjakovës demanton deputetin e VV-së: Nuk kanë vdekur pesë pacientë