ECDC dërgon paralajmërim serioz: Vera nuk ka gjasa të ndalojë coronavirusin

Nuk ka gjasa që nxehtësia e verës të ndalojë përhapjen e coronavirusit, dhe nëse virusi vazhdon të përhapet me ritmin aktual, së shpejti mund të jetë që në të gjitha vendet e globit.

“Deri më tani, nuk ka asnjë provë që SARS-CoV-2 do të tregojë sezonalitet të theksuar të dimrit si coronaviruset e tjerë në hemisferën veriore”, thuhet në raport.

Hulumtimi nuk sugjeron që virusi do të jetë më pak i rrezikshëm kur të ndodhë mot i ngrohtë dhe i lagësht, transmeton Telegrafi.

Raporti paralajmëron gjithashtu për nevojën për të rritur kapacitetin e sistemeve shëndetësore, të cilat së shpejti mund të bëhen të mangëta nëse virusi vazhdon të përhapet me këtë ritëm.

“Analizat e kryera nga ECDC tregojnë se nëse pandemia vazhdon të përparojë me ritmin e saj aktual, pa masa të forta dhe kapacitet të shtuar të shtretërve të kujdesit intensiv, ekziston një gjasë e fortë që në shumë vende të BE-së dhe Zonës Ekonomike Evropiane, nevoja për kujdes intensiv do të tejkalojë kapaciteti ekzistues, “thuhet në raport.

Vlerësimi i rrezikut

Sipas situatës aktuale në të cilën coronavirusi po përhapet me shpejtësi në Evropë, ECDC vlerëson rrezikun e sëmundjes serioze për të moshuarit dhe ata me sëmundje kronike.

Rreziku që kapaciteti i sistemeve shëndetësore të jetë i pamjaftueshëm vlerësohet të jetë i lartë. Duke vepruar kështu, kapacitetet e reja të ofruara në shumë vende nuk janë marrë parasysh.

Rekomandime nga ECDC

ECDC rekomandon që masat në distancë sociale të zbatohen në mënyrë proaktive për të vonuar kulmin e epidemisë dhe të lejojnë sistemin shëndetësor të përgatitet për fluksin e shtuar të personave të infektuar.

Larja e duarve dhe përdorimi i maskave tek njerëzit me simptoma të frymëmarrjes mund të ndihmojë në ngadalësimin e përhapjes së virusit në komunitet.

Zbatimi i distancës sociale, izolimi, karantina, mbyllja e vendeve të punës, kufizimet në lëvizje mund të luajnë një rol të rëndësishëm në zvogëlimin e transmetimit ndër-komunitar, me kusht që të gjithë respektohen në mënyrë rigoroze.

Sa i përket sistemeve shëndetësore, prioritetet janë të ngadalësojnë numrin e rasteve që kanë nevojë për kujdes intensiv, për të ruajtur grupet në rrezik dhe për të mbrojtur profesionistë të kujdesit shëndetësor.

Pacientët me simptoma të butë, veçanërisht ata që nuk janë në rrezik, mund të trajtohen në shtëpi me udhëzime për të ndjekur nëse simptomat përkeqësohen. Masat e parandalimit të transmetimit në shtëpi gjithashtu rekomandohen.

ECDC deklaron, duke përmendur kërkimet shkencore, se coronavirusi mund të mbijetojë në ajër deri në tre orë, deri në katër orë në sipërfaqet e bakrit, deri në 24 orë në karton, dhe dy deri në tre ditë në plastikë dhe çelik.

Ardian H

Read Previous

Aliu: Po na detyroni që Qeverinë ta bëjmë vetë

Read Next

DAUT HARADINAJ NDEZË CIGAREN BRENDA SALLËS SË KUVENDIT – DALIN PAMJET