Cilësohet si e ardhmja, por energjia e erës mund të ndikojë në rritjen e ngrohjes globale

Turbinat gjigande të erës, që prodhojnë energji pa konsumuar lëndë të djeshme, rrisin disi temperaturën e planetit tonë. Nëse Shtetet e Bashkuara, do të prodhonin turbina të mjaftueshme për të përmbushur të gjithë kërkesën e vet për energji elektrike, ato të rrisnin menjëherë temperaturat e ajrit në rajon, me të paktën 0.24 gradë Celsius, raportojnë shkencëtarët.

Në një periudhë afatshkurtër, kjo nuk është një shifër e papërfillshme:Emetimet aktuale globale të gazeve serrë, parashikohen të ngrohin Shtetet e Bashkuara me 0.24 gradë Celsius deri në vitin 2030.

Fizikantët e Universitetit të Harvardit, Li Miler dhe Dejvid Keit, ndërtuan modelin e një bote paralele në vitet 2012-2014:Në të, një rajon plot me turbina me erë në të gjithë Shtetet e Bashkuara, gjenerojnë 0.46 teravat energji elektrike – po aq sa konsumon aktualisht vendi.

Me këto turbina hipotetike në punë, temperaturat e ajrit gjatë atyre viteve ishte më e ngrohta sesa mesatarja në Shtetet e Bashkuara, veçanërisht pranë qendrës së turbinave me erë.

Efekti i ngrohjes është më i fortë në afërsi të qendrës së materies, me një ngrohje deri në 1 gradë Celsius. Turbinat me erë ndryshojnë klimën, duke rritur përzierjen atmosferike brenda shtresës kufitare, shtresën e atmosferës paksa sipër sipërfaqes së Tokës.

Lëvizja e turbinave rrit temperaturat, sidomos gjatë natës, duke tërhequr ajrin më të ngrohtë nga pjesa e sipërme e nivelit kufitar, poshtë drejt ajrit më të freskët pak mbi sipërfaqen e tokës.

Dhe turbinat mund të rishpërndajnë lagështinë dhe ngrohjen:Një studim i kohëve të fundit, i publikuar në revistën “Science”, ka raportuar se turbinat me erë mund të shtojnë reshjet dhe kësisoj edhe bimësinë në shkretëtirën e Saharasë.

Ndikimi i ngrohjes së turbinave në atmosferë është i menjëhershëm, por ka edhe një efekt afatgjatë: mund të duhet 1 shekull për reduktimin e emetimeve të gazrave me efektin serrë, për të luftuar këtë sasi nxehtësie shtesë, zbulon studimi. Megjithatë, skenari i studimit nuk ka gjasa:

Edhe brenda një bote të çliruar nga karburantet fosile, prodhimi i energjisë ndoshta do të përfshijë një përzierje të burimeve të energjisë diellore, diellore dhe gjeotermale. Dhe eliminimi i lëndëve djegëse fosile, do të reduktonte emetimet e dioksidit të karbonit, duke i dhënë kështu përfundimisht përfitime afatgjata planetit.

Gazetari

Read Previous

Dimri erdhi! Lëvizje të mëdha priten tek Barcelona

Read Next

Kromozomi Y po zhduket: Çfarë do të ndodhë me meshkujt?