Qe nga lindja e Diellit dhe Tokës, kanë kaluar rreth 20 vite galaktike…!

Qe nga lindja e Diellit dhe Tokës, kanë kaluar rreth 20 vite galaktike…!

Për të bërë një rotacion të plotë 24 orë, Toka në ekuator lëvizë afërsisht 1600 km / orë. Toka gjithashtu sillet rreth Diellit. Ne jemi afërsisht 150 milion km larg nga Dielli, dhe në këtë…

Read More
A fillojë gjithçka nga balta

A fillojë gjithçka nga balta

Nëse besoni burimet fetare, Adami u krijua nga pluhuri i tokës, dhe në Kur’an dhe në disa kultura (p.sh., japoneze), perënditë e të verbërve nga balta. Sipas një kimisti organik Alexander Graham Cairns-Smith i Universitetit…

Read More
Proceset gjeologjike që ndodhin në Tokë

Proceset gjeologjike që ndodhin në Tokë

Toka jonë dhe vecanarisht korja e saj që kur është krijuar e deri me sot ka qënë në lëvizje e zhvillim të pandërprer. Ajo ka pësuar dhe pëson ndryshime të medha. Këto ndryshime janë shkaktar…

Read More
Rëndësia e pjerrtësië së boshtit të Tokës

Rëndësia e pjerrtësië së boshtit të Tokës

Pas vërtetimit të formës së tokës, lëvizjeve të saja e gjithashtu edhe madhësisë së saj është vërtetuar që rrotullimi i tokës nuk kryhet në këndë të drejtë. Pra boshti i saj nuk qëndron në këndë…

Read More
Planeti ynë është një zjarri i madh

Planeti ynë është një zjarri i madh

Klima e Tokës po ndryshon para syve tanë. Me temperatura rekorde anembanë globit, imazhet satelitore zbulojnë që planeti ynë është një zjarr i nxehtë masiv – duke bërë që efektet e ndryshimeve klimatike të vështirë…

Read More
Video nga NASA tregon të gjithë asteroidët që janë pranë tokës

Video nga NASA tregon të gjithë asteroidët që janë pranë tokës

Video tregon se në mënyrë drastike numri i asteroidëve të njohur pranë Tokës u rrit mes viteve 1999 dhe 2018. NASA ka lëshuar një video e cila tregon të gjithë asteroidët që nga viti 1999…

Read More
Një objekt i çuditshëm në Mars (foto)

Një objekt i çuditshëm në Mars (foto)

Të hënën (13 gusht), roboti Kurioziteti fotografoi një objekt të çuditshëm dhe të sheshtë që anëtarët e ekipit të misionit që fillimisht mendonin se mund të kishin rënë nga robot i madhësisë së makinave. Në…

Read More
Hubble observon një galaktikë të parregullt me një supernovë të veqantë

Hubble observon një galaktikë të parregullt me një supernovë të veqantë

Një galaktikë e parregullt e quajtur UGC 12682 shkëlqen ngrohtësisht kundër sfondit të errët të universit në këtë imazh nga NASA / ESA Hubble Space Telescope. E vendosur rreth 70 milion vite dritë larg në…

Read More
Vesta: Fakte për asteroidin më të shëndritshëm

Vesta: Fakte për asteroidin më të shëndritshëm

Vesta është trupi i dytë më masiv në rripin e asteroidit, pas Ceres, i cili klasifikohet si një planet xhuxh. Asteroidi më i shkëlqyeshëm në qiell, Vesta është herë pas here i dukshëm nga Toka…

Read More
Observatori i dytë më i madh në botë

Observatori i dytë më i madh në botë

Observatori Arecibo, vendndodhja e të cilit është në Puerto Rico, është radio teleskopi i dytë më i madh në botë .Për shkak se radioteleskopët mund të punojnë në të gjitha kohët dhe në të gjitha…

Read More