Pse Toka quhet planeti blu dhe sa për qind të Tokës zë uji

Pse Toka quhet planeti blu dhe sa për qind të Tokës zë uji

Pse Toka quhet planeti blu? Për shkak se 70% e sipërfaqes së Tokës është e mbuluar tërësisht me ujë. Nga 70% e ujit që mbulon Tokën vetëm 3% e saj është e freskët, 97% e…

Read More
Hapat gjigandë që bëri njerëzimi: Gjeografia e Ptolemit, perandoria Romake, viti 150

Hapat gjigandë që bëri njerëzimi: Gjeografia e Ptolemit, perandoria Romake, viti 150

Në vitin 150, Ptolemi po punonte në Librarinë e Aleksandrisë. Ai shkroi “Gjeografinë”, ku përcaktohej disiplina e gjeografisë dhe hodhi parimet e hartave globale. Nuk kishte harta në libër, por Gjeografia ofronte një përshkrim gjeografik…

Read More
Kuriozitete Gjeografike

Kuriozitete Gjeografike

Gadishulli më i madh në botë me një sipërfaqe prej 2.780.000 kilometra katrorë është gadishulli arab. Gadishulli është i rrethuar nga Deti i Kuq, Gjirin Aden, Deti Arabik, Omanit dhe Gjirit Persik. Pjesa më e…

Read More
Si të jesh i mirë në matematikë me 5 hapa

Si të jesh i mirë në matematikë me 5 hapa

Disa mendojnë se janë të dobët në matematikë dhe nuk do të jenë në gjendje të përmirësohen. Kjo nuk është e vërtetë. Ju mund të bëheni të mirë në matematikë nëse i përkushtoheni asaj. Praktikoni…

Read More
Kozmosi, atmosfera, uji, toka, nëntoka … shifra dhe fakte

Kozmosi, atmosfera, uji, toka, nëntoka … shifra dhe fakte

Fakte historike, shifra dhe të dhëna të ndryshme i sjellim sot për ju të përmbledhura në një artikull të vetëm. Shuani kureshtjen për kozmosin, atmosferën, ujin, tokën dhe nëntokën. Fakte historike, shifra dhe të dhëna…

Read More
Kuriozitete Gjeografike të domosdoshme për jetën

Kuriozitete Gjeografike të domosdoshme për jetën

Kuriozitete Të domosdoshme për jetën Nga studimet mbi rruzullin tokësor mund të formohet lehtë një listë mbi “ekuilibrat e elementëve të domosdoshëm për jetën”. Astronomi amerikan Hjuxh Ros ka hartuar një listë në lidhje me…

Read More
TOKA DHE DUKURITË ATMOSFERIKE

TOKA DHE DUKURITË ATMOSFERIKE

Toka është vendi ku jetojmë ne, njerëzit e këtij planeti dhe bota tërësia tjetër bimore dhe shtazore. Planeti jonë ndër njerëz njihet me emrin “Toka” ose “Bota”, por te disa njerëz njihet edhe me emrin…

Read More
ZBULIMET MË TË MËDHA SHKENCORE NË HISTORINË E NJERËZIMIT

ZBULIMET MË TË MËDHA SHKENCORE NË HISTORINË E NJERËZIMIT

Këto janë zbulimet shkencore, që na kanë bërë ta shohim botën ashtu si e shohim sot: PENICILINA Nëse shkencëtari skocez, Aleksandër Fleming nuk do të kishte zbuluar penicilinën, antibiotikun e parë në 1928, ndoshta ende…

Read More
Shkencëtarja shqiptare fiton Çmimin Ndërkombëtar në Neuroshkencë

Shkencëtarja shqiptare fiton Çmimin Ndërkombëtar në Neuroshkencë

Shkencëtarja shqiptare fiton Çmimin Ndërkombëtar në Neuroshkencë E reja shqiptare Esi Domi që punon në një nga institutet kërkimore prestigjioze në Suedi, ka marrë çmimin Ndërkombëtar si Kërkuese e re në Neuroshkencë, çmim ky që…

Read More
Kromozomi Y po zhduket: Çfarë do të ndodhë me meshkujt?

Kromozomi Y po zhduket: Çfarë do të ndodhë me meshkujt?

Nga Darren Griffin & Peter Ellis Kromozomi Y, mund të jetë një simbol i mashkulloritetit, por po bëhet gjithnjë e më e qartë se ai është çdo gjë tjetër përveçse i fortë dhe i qëndrueshëm.…

Read More