1. Home
  2. Fakte

Kategori: Kuriozitete

Shkencëtarët besojnë se kanë zbuluar një Univers paralel

Shkencëtarët besojnë se mund të kenë kapur një “paraqitje” të shkurtër të një universi paralel që bombardon kundër universit tone. Kanë parë lëkundje në sinjale në pikat më të largëta të universit që sugjerojnë se…

Read More

Zbulohet një planet në sistemin diellor, më i largëti që është vërejtur ndonjëherë(foto)

Një ekip astronomësh ka zbuluar trupin më të largët të vërejtur ndonjëherë në Sistemin tonë Diellor. Është objekti i parë i sistemit diellor që është zbuluar në një distancë që është më shumë se 100…

Read More
Një kometë që pritet të kalojë shumë pranë Tokës do të jetë kometa më e ndritshme në qiellin e natës (foto)

Një kometë që pritet të kalojë shumë pranë Tokës do të jetë kometa më e ndritshme në qiellin e natës (foto)

Një kometë do të kalojë pranë Tokës dhe nga nata e 15 dhjetorit do të jetë e dukshme, kjo do të jetë kometa më e ndritshme në qiellin e natës, duke shkaktuar një shndritje të…

Read More
‘Rrelos’, revista e parë shkencore në kosove

‘Rrelos’, revista e parë shkencore në kosove

Këto ditë doli nga shtypi revista “Rrelos”, revistë me përmbajtje shkencore, e cila trajton tema të ndryshme nga fushat e shkencave shoqërore, natyrës dhe ekzakte, përfshirë këtu tema nga astronomia, gjeografia, kimia, fizika, dhe fusha…

Read More
NASA planifikon rikthimin në Hënë, fton kompani amerikane për bashkëpunim

NASA planifikon rikthimin në Hënë, fton kompani amerikane për bashkëpunim

Nëntë kompani amerikane tani kanë të drejtë të ofrojnë aplikimin e tyre për shpërndarjen e NASA-s në sipërfaqen e hënës nëpërmjet kontratave të Shërbimeve Tregtare të Pagesave të Shitjeve (Lunar Payload Services), si një nga…

Read More
Ylli që mund të zhdukte njerëzimin dhe kuriozitete të tjera interesante

Ylli që mund të zhdukte njerëzimin dhe kuriozitete të tjera interesante

Janë infra-tingujt ato që na ngjethin gjatë shikimit të filmave horror, dhe kuriozitete të tjera që mund të mos i keni ditur Në vitin 2004, u zbulua një shpërthim yjor aq i fuqishëm, sa që…

Read More
100 kuriozitete fantastike që nuk i dini për Tokën

100 kuriozitete fantastike që nuk i dini për Tokën

Toka është planeti i treti i sistemit tonë diellor. Toka është rreth 4.57 miliardë vjet e vjetër, dhe i vetmi planet në sistemin tonë diellor ku është zhvilluar jeta. Toka ka vetëm një satelit natyror:…

Read More
Zbulohet oksigjen në ujin e kripur të Marsit

Zbulohet oksigjen në ujin e kripur të Marsit

Uji i kripur që gjendet në nëntokën e Marsit ka oksigjen të mjaftueshëm për të siguruar jetën e mikrogjallesave. Në këtë përfundim arriti një kërkim i Institutit Teknologjik të Kalifornisë, i publikuar në revistën “Nature…

Read More
Hartografia, evolucioni që shoqëroi njerëzimin

Hartografia, evolucioni që shoqëroi njerëzimin

Kur i shkoi ndërmend për herë të parë njeriut të skiconte një hartë, e cila do t’i shërbente më pas për t’u orientuar? Nga vjen kjo fjalë, me çfarë lidhet dhe cilat ishin epokat që…

Read More

iPadi është bërë biberon. Smartphone-t janë lojëra për të rriturit. Na duhet një alfabetizim i ri

Kur lexojmë një tekst në ndonjë pajisje dixhitale, truri jonë nuk arrin ta kapë kompleksitetin, të provojë simpati apo të perceptojë bukuri. Duhet një alfabetizim i ri. Maryanne Wolf Herën tjetër kur të hipni në…

Read More