1. Home
  2. Kuriozitete

Kategori: Kuriozitete

Gjendet gjurma më e vjetër e këmbës njerëzore, daton 15.600 vite më parë

Gjendet gjurma më e vjetër e këmbës njerëzore, daton 15.600 vite më parë

Gjurma më e vjetër mbijetuese e këmbës së njeriut është gjetur në Amerikë, thonë shkencëtarët në një studim të ri. Një gjurmë e vetme e këmbës, e zbuluar në Kili, u gjet që daton 15,600…

Read More
Rajoni francez ku nuk përdoret euroja por euskoja

Rajoni francez ku nuk përdoret euroja por euskoja

Mikro-monedha e parë që ka pasur sukses të madh në Europë, është euskoja, monedha e përdorur nga rajoni bask në Francë. Monedha të tjera të ngjashme në shkallë të madhe janë krijuar në Bristol të…

Read More
FOTO-VIDEO/ Mrekullia e natyrës: Një pyll tërësisht prej guri

FOTO-VIDEO/ Mrekullia e natyrës: Një pyll tërësisht prej guri

Pyjet e Gurit ose Shilin janë një grup i dukshëm i formacioneve gëlqerore rreth 500 km2 që ndodhen në Shilin Yi Autonome të Qarkut, Provinca Yunnan, Republika Popullore e Kinës, pranë Shilin rreth 90 km…

Read More
Albert Ajnshtajn, urtësia dhe largëpamësia që pasuroi botën me dije!

Albert Ajnshtajn, urtësia dhe largëpamësia që pasuroi botën me dije!

Nga Albert Vataj Mbamendja e historisë njerëzore nuk ruan në kujtimet e saj një të dytë si ai. Asnjëherë nuk ka gjalluar faqe kësaj toke një krijesë kaq e jashtëzakonshme dhe kaq me të papritura.…

Read More
Revista shkencore RRELOS (2)

Revista shkencore RRELOS (2)

Në numrin e ri të revistës Rrelos ndër të tjera mund të lexoni për shkencën dhe të arriturat shkencore, për mjedisin dhe natyrën, për të rejat nga fusha e fizikës dhe mjekësisë, për zhvillimet më…

Read More
Artisti nga Kosova që krijon arte “Phantasy landscape” (foto)

Artisti nga Kosova që krijon arte “Phantasy landscape” (foto)

Artisti nga Kosova që krijon arte “Phantasy landscape” me photoshopAltin Mallaku është një artist dixhital i lindur në Kosovë, në vitin 1997. Aktualisht banon në Nju Jork. Ai krijon arte dhe “Phantasy landscape” me photoshop.…

Read More
Sa peshon galaktika jonë?

Sa peshon galaktika jonë?

Astronomët kanë mundur të bëjnë matje më të sakta të masës së galaktikës sonë duke përdorur teleskopin hapësinor të NASA-S, Hubble dhe satelitin Gaia të Agjencisë Europiane Hapësinore. Bazuar mbi matjet e fundit, Rruga e…

Read More
Malësitë e Dibrës janë çatia e Shqipërisë!

Malësitë e Dibrës janë çatia e Shqipërisë!

Malësitë e Dibrës janë çatia e Shqipërisë! Diversiteti i natyrës dibrane i është përshtatur më së miri relievit të thyer që harmonizohet mes luginave dhe vargmaleve të lartë. Dibra është një nga njësitë me shtrirje…

Read More
Yjet si dielli jonë kthehen në kristale në pjesën e vonë të jetës.

Yjet si dielli jonë kthehen në kristale në pjesën e vonë të jetës.

Edhe pse astronomët kanë teorizuar për një kohë të gjatë se kristalizimi ndodh në yjet e vjetër të ngjashëm me diellin, më në fund hulumtimet e reja shkencore kanë zbuluar prova direkte. Yjet si dielli…

Read More
Bleta më e madhe e botës zbulohet në Indonezi pas 38 vjetësh

Bleta më e madhe e botës zbulohet në Indonezi pas 38 vjetësh

Bleta më e madhe e dokumentuar në botë ishte zhdukur për gati katër dekada, derisa një ekip hulumtuesish zbuluan insektin muajin e kaluar në Indonezi. Bleta gjigante e Wallace-it ose Megachile-pluto-është pothuajse një gisht i…

Read More