Rajoni francez ku nuk përdoret euroja por euskoja

Mikro-monedha e parë që ka pasur sukses të madh në Europë, është euskoja, monedha e përdorur nga rajoni bask në Francë. Monedha të tjera të ngjashme në shkallë të madhe janë krijuar në Bristol të Britanisë dhe në Bavari të Gjermanisë. Sterlina bristoliane po qarkullon me një barasvlerë të 780 mijë eurove, ndërsa shiemgaueri gjerman […]

FOTO-VIDEO/ Mrekullia e natyrës: Një pyll tërësisht prej guri

Pyjet e Gurit ose Shilin janë një grup i dukshëm i formacioneve gëlqerore rreth 500 km2 që ndodhen në Shilin Yi Autonome të Qarkut, Provinca Yunnan, Republika Popullore e Kinës, pranë Shilin rreth 90 km kryeqytetin provincial Kunming. Shkëmbinjtë e gjatë duket se dalin nga toka në një mënyrë që kujton disi stalagmitet, ose nganjëherë […]

Albert Ajnshtajn, urtësia dhe largëpamësia që pasuroi botën me dije!

Nga Albert Vataj Mbamendja e historisë njerëzore nuk ruan në kujtimet e saj një të dytë si ai. Asnjëherë nuk ka gjalluar faqe kësaj toke një krijesë kaq e jashtëzakonshme dhe kaq me të papritura. Një jetë të tillë të stuhishme dhe rrapëllitëse, s’kishte kapluar as marinari më i stërvitur i deteve. Ai u dha vullnetlirë […]

Revista shkencore RRELOS (2)

Në numrin e ri të revistës Rrelos ndër të tjera mund të lexoni për shkencën dhe të arriturat shkencore, për mjedisin dhe natyrën, për të rejat nga fusha e fizikës dhe mjekësisë, për zhvillimet më të reja teknologjike në fushën e astronimosë. Lexoni po ashtu se cila është shqiptarja që është femra e parë në […]

Artisti nga Kosova që krijon arte “Phantasy landscape” (foto)

Artisti nga Kosova që krijon arte “Phantasy landscape” me photoshopAltin Mallaku është një artist dixhital i lindur në Kosovë, në vitin 1997. Aktualisht banon në Nju Jork. Ai krijon arte dhe “Phantasy landscape” me photoshop. View this post on Instagram “Shine your light” – Finally Albanians started to shine around the world starting with singers […]

Sa peshon galaktika jonë?

Astronomët kanë mundur të bëjnë matje më të sakta të masës së galaktikës sonë duke përdorur teleskopin hapësinor të NASA-S, Hubble dhe satelitin Gaia të Agjencisë Europiane Hapësinore. Bazuar mbi matjet e fundit, Rruga e Qumështit peshon rreth 1.5 triliard masë solare ( një masë solare është e barabartë me masën e diellit tonë). Vetëm […]

Malësitë e Dibrës janë çatia e Shqipërisë!

Malësitë e Dibrës janë çatia e Shqipërisë! Diversiteti i natyrës dibrane i është përshtatur më së miri relievit të thyer që harmonizohet mes luginave dhe vargmaleve të lartë. Dibra është një nga njësitë me shtrirje të gjerë territoriale dhe kjo i ka dhënë epërsi si qarku ku numërohen më shumë se 50 monumente natyre. Shpella […]

Yjet si dielli jonë kthehen në kristale në pjesën e vonë të jetës.

Edhe pse astronomët kanë teorizuar për një kohë të gjatë se kristalizimi ndodh në yjet e vjetër të ngjashëm me diellin, më në fund hulumtimet e reja shkencore kanë zbuluar prova direkte. Yjet si dielli jonë mund të kthehen në kristale në fazat e fundit të jetës së tyre. Astronomët nga universiteti Warwick thonë se […]

Bleta më e madhe e botës zbulohet në Indonezi pas 38 vjetësh

Bleta më e madhe e dokumentuar në botë ishte zhdukur për gati katër dekada, derisa një ekip hulumtuesish zbuluan insektin muajin e kaluar në Indonezi. Bleta gjigante e Wallace-it ose Megachile-pluto-është pothuajse një gisht i madh njerëzor me një hapësirë ​​të krahut prej dy inç e gjysmë. Është gjithashtu pothuajse katër herë më i madh […]

Rastësitë e pabesueshme historike, shkak i sinkronizmit astronomik apo probabilitetit matematikor?

Rastësitë, janë një pajtueshmëri e rrethanave, të cilat janë në vetvete aq të paparashikueshme, saqë shpesh shoqërohen me të mbinatyrshmen dhe paranormalen. Historia është plot me akte të shkëlqyera të aftësive, dhe gjithashtu është plot me “përkime” të çuditshme, që shpesh duken aq të pabesueshme sa që shumë njerëz janë bindur se aty kanë dorë […]

1 2 3 18