1. Home
  2. Fakte

Kategori: Fakte

Planeti ynë është një zjarri i madh

Planeti ynë është një zjarri i madh

Klima e Tokës po ndryshon para syve tanë. Me temperatura rekorde anembanë globit, imazhet satelitore zbulojnë që planeti ynë është një zjarr i nxehtë masiv – duke bërë që efektet e ndryshimeve klimatike të vështirë…

Read More
Vesta: Fakte për asteroidin më të shëndritshëm

Vesta: Fakte për asteroidin më të shëndritshëm

Vesta është trupi i dytë më masiv në rripin e asteroidit, pas Ceres, i cili klasifikohet si një planet xhuxh. Asteroidi më i shkëlqyeshëm në qiell, Vesta është herë pas here i dukshëm nga Toka…

Read More
Hubble kap pamje të një galaktike spirale të fshehur

Hubble kap pamje të një galaktike spirale të fshehur

Ngjashëm me pajiset e një magjistari, NGC 1032 ndan errësirën e qetë të hapësirës në dysh në këtë imazh nga NASA / ESA Hubble Space Telescope. NGC 1032 ndodhet rreth njëqind milion vite dritë larg…

Read More
Foto të mrekullueshme të shiut meteorik Perseid

Foto të mrekullueshme të shiut meteorik Perseid

Shiu meteorik Perseid ka dhënë një shfaqje spektakolare për vrojtuesit e qiellit rreth botës. Shiu meteorik vjetor arriti kulmin 11-13 gusht, vetëm pas hënës së re, e cila bëri kushtet e shkëlqyera të shihen meteoret.…

Read More
Gjithçka që duhet të dini rreth Parker Solar Probe, e cila është duke u përpjekur të prekë diellin (foto/video)

Gjithçka që duhet të dini rreth Parker Solar Probe, e cila është duke u përpjekur të prekë diellin (foto/video)

Parker Solar Probe (PSP) është një anije robotike e NASA-s në rrugë për të bërë zbulime në koronën e jashtme të Diellit. PSP do të afrohet brenda 8.86 rreze diellore (6.2 milionë kilometra) nga “sipërfaqja”…

Read More
Ja sa vullnetar shqiptarë luftuan për ta çliruar Spanjën

Ja sa vullnetar shqiptarë luftuan për ta çliruar Spanjën

Vullnetarët shqiptarë të Luftës së Spanjes kanë qenë: Asim Vokshi, Daut Muço Podgorani, Emrush Myftari, Emin Agolli, Fehmi Muço, Faik Dardha, Hamdi Kolonja, Hulusi Spahiu, Ibrahim Kurani, Iljas Pashaj, Justina Shkupi, Kosta Dhimitri, Kosta Kollumbi,…

Read More
Udhtimi në diell: Pse nuk do të shkrihet sonda që u nis për në diell?

Udhtimi në diell: Pse nuk do të shkrihet sonda që u nis për në diell?

Një nga çelësat për të kuptuar se çfarë e mban anijen dhe instrumentet e saj të sigurt është kuptimi i konceptit të nxehtësisë kundrejt temperaturës. Në mënyrë të kundërta, temperaturat e larta nuk përkthehen gjithmonë…

Read More
Michael Collins,piloti i modulit të Apollo 11

Michael Collins,piloti i modulit të Apollo 11

Ndërsa Neil Armstrong dhe Edwin “Buzz” Aldrin bënë hapat e parë të njeriut në hënë, një anëtar i tretë i ekuipazhit e orbitonte hënën lart . Astronauti Michael Collins priti në modulin e komandës ndërsa…

Read More
Çka ndodhë nëse Toka ndalon të rrotullohet?

Çka ndodhë nëse Toka ndalon të rrotullohet?

Nuk ka shanse që ju të largoheni në hapësirë menjëherë, sepse graviteti i Tokës është aq i fortë në krahasim me lëvizjen saj të shpejtë. (Ky mocion quhet nxitim centripetal.) Në pikën më të fortë,…

Read More
Sa shpejt është Toka duke lëvizur?

Sa shpejt është Toka duke lëvizur?

Si tokësor, është e lehtë të besojmë se ne jemi duke qëndruar pa lëvizur ende. Në fund të fundit, ne nuk ndiejmë ndonjë lëvizje në rrethinën tonë. Por kur ju shikoni në qiell, ju mund…

Read More