1. Home
  2. Fakte

Kategori: Fakte

Disa përgjigje për pytjet më të shpeshta rreth Vrimave te zeza

Disa përgjigje për pytjet më të shpeshta rreth Vrimave te zeza

Si zbulohen vrimat e zeza? Vrimat e zeza zbulohen pasi materiali përreth (si gaz) është i drejtuar nga forca e gravitetit në një disk rreth vrimës së zezë. Molekulat e gazit në disk vërtiten rreth…

Read More
Disa përgjigje për pytjet më të shpeshta për Asteroidet

Disa përgjigje për pytjet më të shpeshta për Asteroidet

Cili është dallimi mes një asteroidi dhe një komete? Dallimi kryesor midis asteroideve dhe kometave është përbërja e tyre, si në atë që janë bërë. Asteroidet përbëhen nga metale dhe materiale shkëmbore, ndërsa kometat përbëhen…

Read More
Forca e rëndesës mund të jetë burim energjie të ripërtëritshme

Forca e rëndesës mund të jetë burim energjie të ripërtëritshme

Në një botë që ka gjithmonë e më shumë nevojë për energji, shkencëtarët po studiojnë vazhdImisht të gjitha burimet e mundshme të ripërtëritshme, në përpjekje për identifikimin e rrugëve të rritjes së efikasitetit. Një studiues…

Read More
10 fakte interesante për Zvicrën që do ju bëjnë të ndyshoni mendim për të!

10 fakte interesante për Zvicrën që do ju bëjnë të ndyshoni mendim për të!

Zvicra njihet për bankat, çokollatën dhe Alpet. Por ka dhe disa fakte për të që me siguri do ju bëjnë të ndryshoni opinion për të. Është një shtet pa kryeqytet dhe pa president Berni nuk…

Read More
Kjo është bima magjike, shkatërron kancerin brenda pak orësh

Kjo është bima magjike, shkatërron kancerin brenda pak orësh

Grupi i shkencëtarëve nga një Universitet në Kanada, në vitin 2009 kishte filluar hulumtimin e bimëve dhe rrënjëve me qëllim shërimin e kancerit. Krejt kishte filluar kur një onkolog kishte vërejtur lidhjen interesante te pacientët…

Read More
Fakte mbi Sistemin tonë Diellor, që do ju lënë pa fjalë (video)

Fakte mbi Sistemin tonë Diellor, që do ju lënë pa fjalë (video)

Sistemi ynë diellor është i përbërë nga dielli dhe çdo gjë tjetër që sillet në orbitë përreth yllit tonë; planetet, planetet xhuxhë, hënat dhe shkëmbinjtë hapësinorë. vizioni.info Ndiqeni videon

Read More
100 fakte mbi Sistemin tonë Diellor, që do ju lënë pa fjalë

100 fakte mbi Sistemin tonë Diellor, që do ju lënë pa fjalë

Sistemi ynë diellor është i përbërë nga dielli dhe çdo gjë tjetër që sillet në orbitë përreth yllit tonë; planetet, planetet xhuxhë, hënat dhe shkëmbinjtë hapësinorë. Astronomët besojnë se skaji i sistemit tonë diellor ndodhet…

Read More
Fakte interesante rreth oqeaneve

Fakte interesante rreth oqeaneve

Edhe pse 70 për qind e sipërfaqes së Tokës është e mbuluar me ujë, oqeanet janë ende një mister për shumë shkencëtarë. Është interesante se më shumë njohim sipërfaqen e hënës se sa, çfarë saktësisht…

Read More
Fazat hënës, JAVA DHE MUAJI

Fazat hënës, JAVA DHE MUAJI

Për bazën e këtyre njësive të kohës është marrë lëvizja e Hënës rreth Tokës. Njësia prej 7 ditësh, që periodikisht përsëritet, quhet javë. Ajo është në lidhje me fazat e Hënës, përkatësisht kalimi prej një…

Read More
Teleskopi i NASA-ës shënon 15 vite në hapsirë

Teleskopi i NASA-ës shënon 15 vite në hapsirë

Urime ditëlindja Spitzer. Teleskopi i NASA-ës shënon 15 vite në hapsirë. Anëtari më i ri i Observatorit të NASA-s, sapo ka mbushur 15 vite. Teleskopi Spitzer u lansua në orbitë rreth diellit më 25 gusht…

Read More