1. Home
  2. Fakte

Kategori: Fakte

Çfarë i shkruante Ismail Qemali doktorit të tij Loris-Melikoff në prill të 1902

Çfarë i shkruante Ismail Qemali doktorit të tij Loris-Melikoff në prill të 1902

Nga Aurenc Bebja “Pro Armenia” ka botuar, në muajin prill të 1902, letrën e Ismail Qemalit dërguar asokohe doktorit të tij, të cilën, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun…

Read More
KOHA, KJO ENIGMË E KRIJUAR NGA NE!

KOHA, KJO ENIGMË E KRIJUAR NGA NE!

Ligjëratë e hapur nga Profesor Doctor Shukri KLINAKU. Si e krijoi njeriun idenë për kohën? Si e krijoi njeriu enigmën për kohën? Deri ne cilen e shkallë e njohim kohën? Pse koha rrjedh vetëm në…

Read More
Shkencëtarët besojnë se kanë zbuluar një Univers paralel

Shkencëtarët besojnë se kanë zbuluar një Univers paralel

Shkencëtarët besojnë se mund të kenë kapur një “paraqitje” të shkurtër të një universi paralel që bombardon kundër universit tone. Kanë parë lëkundje në sinjale në pikat më të largëta të universit që sugjerojnë se…

Read More
Zbulohet një planet në sistemin diellor, më i largëti që është vërejtur ndonjëherë(foto)

Zbulohet një planet në sistemin diellor, më i largëti që është vërejtur ndonjëherë(foto)

Një ekip astronomësh ka zbuluar trupin më të largët të vërejtur ndonjëherë në Sistemin tonë Diellor. Është objekti i parë i sistemit diellor që është zbuluar në një distancë që është më shumë se 100…

Read More
‘Rrelos’, revista e parë shkencore në kosove

‘Rrelos’, revista e parë shkencore në kosove

Këto ditë doli nga shtypi revista “Rrelos”, revistë me përmbajtje shkencore, e cila trajton tema të ndryshme nga fushat e shkencave shoqërore, natyrës dhe ekzakte, përfshirë këtu tema nga astronomia, gjeografia, kimia, fizika, dhe fusha…

Read More
Hartografia, evolucioni që shoqëroi njerëzimin

Hartografia, evolucioni që shoqëroi njerëzimin

Kur i shkoi ndërmend për herë të parë njeriut të skiconte një hartë, e cila do t’i shërbente më pas për t’u orientuar? Nga vjen kjo fjalë, me çfarë lidhet dhe cilat ishin epokat që…

Read More
Edhe pse jetoni gjithë jetën në këtë planet të mrekullueshëm– a keni pyetur ndonjëherë veten se sa dini vërtet për të?

Edhe pse jetoni gjithë jetën në këtë planet të mrekullueshëm– a keni pyetur ndonjëherë veten se sa dini vërtet për të?

Toka është planeti i tretë në sistemin diellor, ndërkohë sipas largësisë nga Dielli është e pesta për nga madhësia. Edhe pse jetoni gjithë jetën në këtë planet të mrekullueshëm– a keni pyetur ndonjëherë veten se…

Read More
Çdo pjesë e botës fsheh gjëra interesante. Këto janë faktet më interesante nga të gjitha anët e botës.

Çdo pjesë e botës fsheh gjëra interesante. Këto janë faktet më interesante nga të gjitha anët e botës.

Amazon: Xhungla në Amazon prodhon më shumë se 20 përqind të oksigjenit në botë. Kanada: Kanadaja ka më shumë liqene se e gjithë pjesa tjetër e botës së bashku. Kanada në gjuhën indiane (gjuha e…

Read More
Pse Toka quhet planeti blu dhe sa për qind të Tokës zë uji

Pse Toka quhet planeti blu dhe sa për qind të Tokës zë uji

Pse Toka quhet planeti blu? Për shkak se 70% e sipërfaqes së Tokës është e mbuluar tërësisht me ujë. Nga 70% e ujit që mbulon Tokën vetëm 3% e saj është e freskët, 97% e…

Read More
TOKA DHE DUKURITË ATMOSFERIKE

TOKA DHE DUKURITË ATMOSFERIKE

Toka është vendi ku jetojmë ne, njerëzit e këtij planeti dhe bota tërësia tjetër bimore dhe shtazore. Planeti jonë ndër njerëz njihet me emrin “Toka” ose “Bota”, por te disa njerëz njihet edhe me emrin…

Read More