1. Home
  2. Fakte

Kategori: Fakte

Si ta përdorni telefonin tuaj që të shikoni Marsin në pikën më të afërt të Tokës që nga viti 2003?!

Si ta përdorni telefonin tuaj që të shikoni Marsin në pikën më të afërt të Tokës që nga viti 2003?!

Epo, kjo është ajo. Erdhi koha kur orbita e Tokës do të na afrojë më shumë me Marsin se sa kemi qenë që 15 vjet! Kjo është një ngjarje mbarëbotërore, megjithëse njerëzit që e shohin…

Read More
7 fakte për jeten e shkenctares Maria Curie

7 fakte për jeten e shkenctares Maria Curie

1 Ajo ka punuar në një kasolle Mund të vijë si surprizë për të ditur se Marie dhe Pierre kanë kryer pjesën më të madhe të hulumtimit dhe eksperimentimit që çoi në zbulimin e elementeve…

Read More
A është Marsi shumë i thatë për ta mbeshtetur jeten?!

A është Marsi shumë i thatë për ta mbeshtetur jeten?!

Jeta siç e dimë, ka nevojë për ujë për të lulëzuar. Megjithatë, shohim se jeta vazhdon në mjediset më të thata në Tokë. Por si mundë të jetë thatë shumë thatë? Në ç’kuptim është një…

Read More
A gjendet ndonjë tokë tjetër në thellësitë e hapsirës? Mund të ketë atje jetë aliene?

A gjendet ndonjë tokë tjetër në thellësitë e hapsirës? Mund të ketë atje jetë aliene?

Që prej fillimit të njerëzimit, njerëzit kanë vështruar yjet, duke pyetur se çfarë mrekullish mund të jenë atje larg. Me zhvillimim e shkencës dhe teknologjisë, më në fund kemi disa përgjigje. Kemi mësuar se planetët…

Read More
Përgatituni për eklipsin hënor më të gjatë të shekullit, ja kur do të ndodh dhe sa do të zgjasë

Përgatituni për eklipsin hënor më të gjatë të shekullit, ja kur do të ndodh dhe sa do të zgjasë

Fundjavën e fundit të këtij muaji, mes të premtes dhe të shtunës së 27 dhe 28 korrikut të gjithë të apasionuarit pas ngjarjeve qiellore do të kenë mundësi të shohin eklipsin më të madh të…

Read More
Përplasja e Asteroidit që la gjurmë në Tokë (video)

Përplasja e Asteroidit që la gjurmë në Tokë (video)

Në sistemin tonë diellor, ka një numër të konsiderueshëm të asteroidëve, të cilët shtrihet kryesisht në mes të Marsit dhe Jupiterit, megjithatë egzistojnë asteroide edhe në afërsi të Tokës. Atmosfera e Tokës bombardohet vazhdimisht nga…

Read More
Njëra nga 12 hënat e zbuluara rreth jupiterit, është shumë e rrezikshme

Njëra nga 12 hënat e zbuluara rreth jupiterit, është shumë e rrezikshme

Astronomët kanë zbuluar 12 hëna të reja që sillen rreth Jupiterit. Një nga 12 hënat e zbuluara po e rrethon planetin në një orbitë vetëvrasëse, e cila në mënyrë të pashmangshme do të çojë në…

Read More
Për të bërë një rotacion të plotë 24 orë, Toka në ekuator lëvizë afërsisht 1600 km / orë

Për të bërë një rotacion të plotë 24 orë, Toka në ekuator lëvizë afërsisht 1600 km / orë

Për të bërë një rotacion të plotë 24 orë, Toka në ekuator lëvizë afërsisht 1600 km / orë. Toka gjithashtu sillet rreth Diellit. Ne jemi afërsisht 150 milion km larg nga Dielli, dhe në këtë…

Read More
12 fakte shkencore që do t’ju mahnitin dhe do t’ju bëjnë më të mençur

12 fakte shkencore që do t’ju mahnitin dhe do t’ju bëjnë më të mençur

1. Shkencëtarët e kanë kthyer tekilën në diamante. Duke e nxehur një tekilë të re të pastër shkencëtarët kanë zbuluar që avujt e saj janë kthyer në diamante nëse janë mbledhur në një pjatë të…

Read More
Astronomët kapin një imazh të një planeti në formim e sipër

Astronomët kapin një imazh të një planeti në formim e sipër

Një ekip i astronomëve të udhëhequr nga instituti “Max Planck” i astronomisë së Heidelberg-ut në Gjermani kapi imazhin e parë të një planeti shumë të ri të emërtuar PDS 70b të formuar rreth diskut të…

Read More