Wednesday, August 22Informohu

Fakte

Planeti ynë është një zjarri i madh

Planeti ynë është një zjarri i madh

Fakte
Klima e Tokës po ndryshon para syve tanë. Me temperatura rekorde anembanë globit, imazhet satelitore zbulojnë që planeti ynë është një zjarr i nxehtë masiv – duke bërë që efektet e ndryshimeve klimatike të vështirë të injorohen. Harta nga Reanalyzer e Klimës së Universitetit të Maine tregon temperaturën mesatare të ajrit të parashikuar të martën kur matet nga gjashtë metra mbi nivelin e detit. Parashikimet e temperaturës janë gjeneruar duke përdorur modelin Global Forecast System (GFS) të NCEP, i cili është modeli primar i parashikimit të Shërbimit Kombëtar të Motit Të dhënat shqetësuese të paraqitura në hartë nuk janë një ngjarje e njëhershme. Që nga fillimi i qershorit, të dhënat e temperaturës janë vendosur përgjatë hemisferës veriore. Të martën, për shembull, merkuri godi
Vesta: Fakte për asteroidin më të shëndritshëm

Vesta: Fakte për asteroidin më të shëndritshëm

Fakte
Vesta është trupi i dytë më masiv në rripin e asteroidit, pas Ceres, i cili klasifikohet si një planet xhuxh. Asteroidi më i shkëlqyeshëm në qiell, Vesta është herë pas here i dukshëm nga Toka me sy të lirë. Është e para nga katër asteroidet më të mëdha (Ceres, Vesta, Pallas dhe Hygiea) që do të vizitohen nga një anije kozmike. Misioni Dawn orbiti Vesta në vitin 2011, duke ofruar njohuri të reja në këtë botë shkëmbore Vesta është unike midis asteroidëve në atë që ka sipërfaqe të lehta dhe të errëta në sipërfaqe, ashtu si hëna. Vëzhgimet bazuar në tokë përcaktojnë se asteroidi ka rajone basaltike, që do të thotë se lava dikur ka kaluar nëpër sipërfaqen e saj. Ajo ka një formë të parregullt, përafërsisht ajo e një sferoide të mbuluar (në kushte jo-teknike, një sferë disi të zbutur).
Hubble kap pamje të një galaktike spirale të fshehur

Hubble kap pamje të një galaktike spirale të fshehur

Fakte
Ngjashëm me pajiset e një magjistari, NGC 1032 ndan errësirën e qetë të hapësirës në dysh në këtë imazh nga NASA / ESA Hubble Space Telescope. if (!window.ANConfig) window.ANConfig = { defaults: [], configs: [] }; var gjid = Math.floor(Math.random() * 99999999) window.ANConfig.defaults.push({ gjan_gjid: gjid, gjan_t: 4, gjan_allowExplicit: 1, gjan_callBack: function () { //kodi juaj këtu }, gjan_tg: 'gjan_' + gjid }); var elem = document.createElement('div'); elem.setAttribute('id', 'gjan_' + gjid);
Gjithçka që duhet të dini rreth Parker Solar Probe, e cila është duke u përpjekur të prekë diellin (foto/video)

Gjithçka që duhet të dini rreth Parker Solar Probe, e cila është duke u përpjekur të prekë diellin (foto/video)

Fakte, Kuriozitete, Shkence
Parker Solar Probe (PSP) është një anije robotike e NASA-s në rrugë për të bërë zbulime në koronën e jashtme të Diellit. PSP do të afrohet brenda 8.86 rreze diellore (6.2 milionë kilometra) nga "sipërfaqja" (fotosfera) e Diellit dhe do të udhëtojë, me një shpejtësi prej 692.000 km/h - 193 km per second. Për herë të pare si projekt u paraqit në vitin 2009. Nga Universiteti Johns Hopkins, Laboratori i Fizikës së aplikuar, ka projektuar dhe ndërtuar anijen, e cila fillimisht ishte planifikuar të fillonte në vitin 2015, por nuk u miratua buxheti në vitin 2009, dhe nisja e PSP u bë më 12 gusht 2018. Për herë të parë një anije e NASA-s u emërua në emërin e një personi të gjallë, duke nderuar fizikantin Eugene Parker, profesor emeritus në Universitetin e Çikagos. Një kartë kujtese me emrat
Ja sa vullnetar shqiptarë luftuan për ta çliruar Spanjën

Ja sa vullnetar shqiptarë luftuan për ta çliruar Spanjën

Fakte
Vullnetarët shqiptarë të Luftës së Spanjes kanë qenë: Asim Vokshi, Daut Muço Podgorani, Emrush Myftari, Emin Agolli, Fehmi Muço, Faik Dardha, Hamdi Kolonja, Hulusi Spahiu, Ibrahim Kurani, Iljas Pashaj, Justina Shkupi, Kosta Dhimitri, Kosta Kollumbi, Mane Nishova, Mehmet Shehu, Musa Fratari, Nevruz Feimi, Petro Marko, Qamil Sherifi, Ramiz Varvarica, Sabri Lumani, Skënder Luarasi, Stevens Thanasi, Stefan Duni, Shaban Basha, Teni Konomi, Thoma Rushano, Thimio Gogozoto, Urfi Agolli, Veli Dedi, Xhafer Miraku, Xhelal Bajrami –Çami, Xhemal Kada, Omer Puka, Zef Hoti, Zef Prela, Zihni Murati, Niko Plaku etj. Asim Vokshi u lind në Gjakovë, në vitin 1909, ishte djali i Sabrije Vokshit, një grua trimëreshë e Kosovës me prejardhje nga familja e Sylejman Vokshit, komandantit ushtarak të Lidhjes Sh
Udhtimi në diell: Pse nuk do të shkrihet sonda që u nis për në diell?

Udhtimi në diell: Pse nuk do të shkrihet sonda që u nis për në diell?

Fakte
Një nga çelësat për të kuptuar se çfarë e mban anijen dhe instrumentet e saj të sigurt është kuptimi i konceptit të nxehtësisë kundrejt temperaturës. Në mënyrë të kundërta, temperaturat e larta nuk përkthehen gjithmonë për të ngrohur një tjetër objekt. Në hapësirë, temperatura mund të jetë me mijëra gradë pa dhënë një nxehtësi të konsiderueshme për një objekt të dhënë ose ndjenjë të nxehtë. Pse? Temperatura mat sa shpejt grimcat lëvizin, ndërsa nxehtësia mat shumën totale të energjisë që ata transferojnë. Grimcat mund të lëvizin shpejt (temperatura e lartë), por nëse ka shumë pak prej tyre, ata nuk do të transferojnë shumë energji (nxehtësi të ulët). Meqenëse hapësira është kryesisht bosh, ka shumë pak grimca që mund të transferojnë energji në anijen. Korona përmes së cilës fluturon
Michael Collins,piloti i modulit të Apollo 11

Michael Collins,piloti i modulit të Apollo 11

Fakte, Kuriozitete, Shkence
Ndërsa Neil Armstrong dhe Edwin "Buzz" Aldrin bënë hapat e parë të njeriut në hënë, një anëtar i tretë i ekuipazhit e orbitonte hënën lart . Astronauti Michael Collins priti në modulin e komandës ndërsa shokët e tij astronautët kaluan më shumë se 21 orë në sipërfaqen hënore. Ai ishte astronauti i parë që orbitoi anën tjetër të hënës vetëm; kur ai kaloi në anën tjetër, atij u prenë kontakti njerëzor në Tokë, sepse nuk kishte satelitë në dispozicion për të transmetuar komunikimet e tij përsëri në Tokë. Këtu është një vështrim i shkurtër në jetën e anëtarit më pak të njohur të ekipit të Apollo 11. Përgatitja për hapësirë Djali i një gjenerali të përgjithshëm të Ushtrisë së SHBA, Michael Collins ishte lindur më 31 tetor 1930, në Romë, Itali, ku babai i tij ishte i vendosur. Familja më vo
Çka ndodhë nëse Toka ndalon të rrotullohet?

Çka ndodhë nëse Toka ndalon të rrotullohet?

Fakte, Kuriozitete, Shkence
Nuk ka shanse që ju të largoheni në hapësirë menjëherë, sepse graviteti i Tokës është aq i fortë në krahasim me lëvizjen saj të shpejtë. (Ky mocion quhet nxitim centripetal.) Në pikën më të fortë, e cila është në ekuator, nxitimi centripetal vetëm kudërshton gravitetin e Tokës me rreth 0.3 për qind. Me fjalë të tjera, edhe pse nuk e vreni, ju peshoni më pak në ekuator sesa në pole. NASA thotë se probabiliteti që Toka të ndalë rrotullimin e saj është "praktikisht zero" për miliardat e ardhshme. Teorikisht, megjithatë, nëse Toka ndalet papritur, do të kishte një efekt të tmerrshëm. Atmosfera do të vazhdonte të lëvizte me shpejtësinë e njetë sa rrotullohet Toka.Kjo do të thotë se çdo gjë do të shkulej nga toka, duke përfshirë njerëzit, ndërtesat dhe madje edhe pemët dhe shkëmbinjtë, shtoi
Sa shpejt është Toka duke lëvizur?

Sa shpejt është Toka duke lëvizur?

Fakte, Kuriozitete, Shkence
Si tokësor, është e lehtë të besojmë se ne jemi duke qëndruar pa lëvizur ende. Në fund të fundit, ne nuk ndiejmë ndonjë lëvizje në rrethinën tonë. Por kur ju shikoni në qiell, ju mund të shihni dëshmi se ne po lëvizim. Disa nga astronomët më të hershëm propozuan që ne të jetonim në një univers gjeocentrik, që do të thotë se Toka është në qendër të çdo gjëje. Ata thanë se dielli rrotullohej rreth nesh, gjë që shkaktonte lindjen dhe perendimin e diellit, njëjtë për lëvizjet e hënës dhe planetet. Por kishte disa gjëra që nuk funksiononin me këtë vizion. Ndonjëherë, një planet do të mbështetej në qiell përpara se të rifillonte lëvizjen e tij përpara. Ne e dimë tani se kjo lëvizje e cila quhet lëvizje raksionare- ndodh kur Toka është takuar me një tjetër planet në orbitën e tij. Për s