Tuesday, August 21Informohu

Shkence

Më shumë se 2 miliard njerëz kanë mungesë të ujit të pijshëm, Ky numër vazhdon të rritet

Më shumë se 2 miliard njerëz kanë mungesë të ujit të pijshëm, Ky numër vazhdon të rritet

Shkence
Ndërsa popullsia rritet dhe ndryshimet klimatike zvoglohet sasia e ujit të embël, mungesa e ujit zë vend në qendër. Uji i freskët është thelbësor për pirjen, larjen, ushqimin në rritje, prodhimin e energjisë dhe vetëm për çdo aspekt tjetër të jetës moderne. Megjithatë, më shumë se 2 miliardë banorë të Tokës prej 7.6 miliardë banorë nuk kanë ujë të pijshëm të pastër në shtëpi, të disponueshme sipas kërkesës. Një raport i madh i Kombeve të Bashkuara, i lëshuar në qershor, tregon se bota nuk është në rrugën e duhur për të përmbushur një objektiv të U.N: të sjellë ujë dhe kanalizime të sigurta për të gjithë deri në vitin 2030. Dhe deri në vitin 2050, gjysma e popullsisë botërore nuk mund të ketë më ujë të sigurt. A do të ketë uji të mjaftueshëm për të jetuar? Dy faktorë kryesorë po e
Kjo video e NASA-së për monumentet hënore është e mrekullueshme!

Kjo video e NASA-së për monumentet hënore është e mrekullueshme!

Shkence
Një video e re e NASA-së të hënës kap pamje të sipërfaqës hënor të lëjnë pa fjalë. Dritat e diellit kalojnë nëpër hënë në këtë imazh ende nga një video spektakolare e NASA-s në sipërfaqen e hënës e krijuar me të dhëna nga Orbiteri i Lunar Reconnaissance dhe i vendosur në këngën "Clair de Lune". LRO, i cili u lansua në vitin 2009, mat sipërfaqen hënore, duke mbledhur të dhëna që janë përdorur për të krijuar një hartë topografike të tërë hënës. Wright e përdori këtë hartë, së bashku me softuerin 3D të vizualizimit dhe imazhe të tjera të hënës, për të krijuar këtë turne skenik të trupit qiellor. Videoja e tij kap pamjet mahnitëse të monumenteve hënore, duke përfshirë sistemin rreze zvarrisës që rrethon Craterin madhështor të Kopernikut dhe majat e vrima të maleve të Apeninës dhe Kauka
A do të ndalojmë ndonjëherë së përdoruri raketat për në hapësirë?

A do të ndalojmë ndonjëherë së përdoruri raketat për në hapësirë?

Shkence
Më 16 mars 1926 në Auburn, Massachusetts, inxhinier amerikan Robert Goddard nisi raketën e parë të lëngshme. Fluturimi zgjati vetëm 2,5 sekonda dhe përfundoi në mënyrë antikimike 181 metra larg në një fushë me lakëra të mbuluar me borë, por kjo do të ishte një nga fluturimet më të rëndësishme në histori. Nëntëdhjetë e dy vjet më vonë, raketat me karburant të lëngshëm janë norma për fluturim në hapësirë. Çdo nisje është një spektakël i vërtetë, duke ofruar testamentin përsëri dhe përsëri për potencialin kolektiv të njerëzimit për të tejkaluar barrierat dhe për të arritur lartësi të reja nëpërmjet trurit dhe bashkëpunimit. Por a do të mbeten raketat tona kyqe për transport në hapësirë edhe në të ardhmen e largët? Ose ata do të zëvendësohen me metoda dhe teknologji të reja? Raketat,
Qe nga lindja e Diellit dhe Tokës, kanë kaluar rreth 20 vite galaktike…!

Qe nga lindja e Diellit dhe Tokës, kanë kaluar rreth 20 vite galaktike…!

Shkence
Për të bërë një rotacion të plotë 24 orë, Toka në ekuator lëvizë afërsisht 1600 km / orë. Toka gjithashtu sillet rreth Diellit. Ne jemi afërsisht 150 milion km larg nga Dielli, dhe në këtë distancë, na merr një vit (365 ditë) për të shkuar 1 herë rreth Diellit./Vizioni.info/ Rruga e plotë e orbitës së Tokës është afërsisht 970 milion km. Të shkosh rreth këtij rrethi të madh për një vit (365) ditë merr një shpejtësi prej 107,000 km / orë. Ndërsa së bashku Dielli dhe Toka po lëvizin në rreth 70,000 km / orë në drejtim të yllit të ndritshëm Vega në konstelacionin e Lyres. Kjo shpejtësi nuk është e pazakontë për yjet rreth nesh dhe është shpejtësia mesatare e yjevenë pjesën periferike të galaksis, Milky Way. Sistemit diellor i duhen rreth 225 milionë vjet për të bërë udhëtimin rreth
A fillojë gjithçka nga balta

A fillojë gjithçka nga balta

Shkence
Nëse besoni burimet fetare, Adami u krijua nga pluhuri i tokës, dhe në Kur'an dhe në disa kultura (p.sh., japoneze), perënditë e të verbërve nga balta. Sipas një kimisti organik Alexander Graham Cairns-Smith i Universitetit të Glasgout në Skoci, kjo nuk mund të jetë një alegori e thjeshtë: Molekulat e para të jetës mund të ketë qenë formuar pikërisht në balta. Fillimisht, komponimet primitive të karbonit nuk kishin ADN dhe prandaj nuk mund të riprodhonin veten - "riprodhimi" mund të stimulohej vetëm nga burime nga mjedisi i jashtëm. if (!window.ANConfig) window.ANConfig = { defaults: [], configs: [] }; var gjid = Math.floor(Math.random() * 99999999) window.ANConfig.defaults.push({ gjan_gjid: gjid,
Proceset gjeologjike që ndodhin në Tokë

Proceset gjeologjike që ndodhin në Tokë

Shkence
Toka jonë dhe vecanarisht korja e saj që kur është krijuar e deri me sot ka qënë në lëvizje e zhvillim të pandërprer. Ajo ka pësuar dhe pëson ndryshime të medha. Këto ndryshime janë shkaktar nga proceset magmatike të cilat zhvillohën ngadal e për një kohë të gjatë. Disa procese zhvillohen shumë ngadal, por ka procese që zhvillohen shumë shpejt dhe qojnë në pasoja katastrofale (termetet, vullkanet, shembjet, rreshqitjet e papritura etj) Të gjita proceset që ndodhin në tokë i ndajmë në dy grupe të medha: Proceset gjeologjike endogjene (të brendshme): ndodhen në brendesi të tokës si rezultat i temperaturave dhe presioneve të larta. (magmatizimi-vullkanet, termetet(sizmiciteti), lëvizjet tektonike të korës së Tokës dhe metamorfizmi). Proceset gjeologjike ekzogjene (të
RËNDËSIA E PJERRTËSISË SË BOSHTIT TË TOKËS

RËNDËSIA E PJERRTËSISË SË BOSHTIT TË TOKËS

Shkence
Pas vërtetimit të formës së tokës, lëvizjeve të saja e gjithashtu edhe madhësisë së saj është vërtetuar që rrotullimi i tokës nuk kryhet në këndë të drejtë. Pra boshti i saj nuk qëndron në këndë të drejt ndaj eliptikës së saj. Boshti i saj mbyllë këndin 23°27' dhe vija e tij është e kthyer kah ylli Polar. Kjo pjerrtësi ka rëndësi shumë të madhe për disa procese në tokë, ose më mirë të themi po të mos ishte kjo pjerrtësi disa procese nuk do të ndodhnin në tokë. if (!window.ANConfig) window.ANConfig = { defaults: [], configs: [] }; var gjid = Math.floor(Math.random() * 99999999) window.ANConfig.defaults.push({ gjan_gjid: gjid, gjan_t: 3, gjan_callBack
Planeti ynë është një zjarri i madh

Planeti ynë është një zjarri i madh

Fakte
Klima e Tokës po ndryshon para syve tanë. Me temperatura rekorde anembanë globit, imazhet satelitore zbulojnë që planeti ynë është një zjarr i nxehtë masiv – duke bërë që efektet e ndryshimeve klimatike të vështirë të injorohen. Harta nga Reanalyzer e Klimës së Universitetit të Maine tregon temperaturën mesatare të ajrit të parashikuar të martën kur matet nga gjashtë metra mbi nivelin e detit. Parashikimet e temperaturës janë gjeneruar duke përdorur modelin Global Forecast System (GFS) të NCEP, i cili është modeli primar i parashikimit të Shërbimit Kombëtar të Motit Të dhënat shqetësuese të paraqitura në hartë nuk janë një ngjarje e njëhershme. Që nga fillimi i qershorit, të dhënat e temperaturës janë vendosur përgjatë hemisferës veriore. Të martën, për shembull, merkuri godi
Video nga NASA tregon të gjithë asteroidët që janë pranë tokës

Video nga NASA tregon të gjithë asteroidët që janë pranë tokës

Kuriozitete
Video tregon se në mënyrë drastike numri i asteroidëve të njohur pranë Tokës u rrit mes viteve 1999 dhe 2018. NASA ka lëshuar një video e cila tregon të gjithë asteroidët që nga viti 1999 deri në 2018, raportoi space.com. Asteroidët në afërsi të tokës në këtë kontekst konsiderohen si shkëmbinj të thatë që i afrohen orbitës së Tokës rreth Diellit të paktën 50 milionë kilometra. Në vitin 1999, vetëm disa asteroidë të tillë njiheshin Deri më tani, janë parë rreth 18,000 objekte pranë Tokës dhe ky numër përfshin kometat e njohura. Megjithatë, studiuesit dyshojnë se mund të ketë një total prej disa milion. Lajmi i mirë është se NASA beson se e di rreth 95 për qind të objekteve potencialisht civilizuese. if (!window.ANConfig) window.ANConfig = { defaults: [], configs
Një objekt i çuditshëm në Mars (foto)

Një objekt i çuditshëm në Mars (foto)

Shkence
Të hënën (13 gusht), roboti Kurioziteti fotografoi një objekt të çuditshëm dhe të sheshtë që anëtarët e ekipit të misionit që fillimisht mendonin se mund të kishin rënë nga robot i madhësisë së makinave. Në të vërtetë, ata e quajtën objektivin në formë të çuditshme "Pettegrove Point Debris Object ", ose PPFOD në NASA-flasin. (Pettegrove Point është një pjesë e Vera Rubin Ridge, ky robot Curiosity ka qenë duke eksploruar për 11 muajt e fundit apo më shumë.) Por vëzhgimet e Kuriozitetit shpejt zbuluan se PPFOD nuk është aspak i huaj. "Në të vërtetë, u zbulua se ishte një shtresë e hollë e një shkëmbi,kështu që të gjithë mund të flejmë lehtë sonte - Kurioziteti nuk ka filluar të hedhë lëkurën e saj!" Anëtari i ekipit të misionit, Brittney Cooper, një shkencëtar i atmosferës të bazuar në