MOS U THIRR NË EMËR TË HUAJ

Shkruan: Alban Krasniqi Në imagjinatën kolektive ushtria e një shteti shihet si funksion mbrojtjeje dhe sulmi: mbrojtjeje për të garantuar sovranitetin e shtetit, sulmi për t’i arritur qëllimet ekspansioniste të ndonjë shteti a pushteti. Historia na dëshmon paraqitjen e ushtrive të mëdha e të vogla, të lavdishme e të turpshme; na njeh me ekzistimin e gjeneralëve fitimtarë dhe të dështuar. Po ashtu, historia sjell dëshmi edhe për ushtrinë tonë, për atë ushtri që u formua në dhjetëvjetshin e fundit të shekullit të kaluar, e që në literaturën e përbotshme njihet…

Read More

Kështu po u shkruajka historia!

Shkruan: Idriz Ismajli Dema ish ulur ne çajtoren te Blini me nji çaj përpara thithte tymin e cigares…. Ua sa me paska marrë malli per këtë hije te Blini sa paska ndryshuar …e vite kaluan. Si sot me kujtohet kur ika nga Armata Jugosllave kalova kufirin ne Hungari. Dhe fati me degdisi ne Kanadë. Sa larg mbeta si i humbur. Mbi nji vjet as me familje nuk u degjova. Nuk dinin asgje per mua e as unë për ta. Vetem lajme qe degjoja per te vrarë per Likoshanin, Prekzin, Reçakun,…

Read More

Argumenti Kozmologjik,për egzistencen e Zotit!

Fillimisht Allahu i Madhëruar thotë: “[Kur’an, 2:29]Surja: El-Bekare – (Lopa)Ajeti: Ai (All-llahu) është që për juve krijoi gjithçka ka në tokë, pastaj vullnetin e vet ia drejtoi qiellit dhe i bëri ata shtatë qiej. Ai është i Gjithëdijshmi për çdo gjë.”A ekziston Zoti? Apo është universi material gjithçka që është,ose ka qenë gjithmonë, apo gjithnjë do të jetë? Një metodë për të iu përgjigjur kësaj pyetjeje është Argumenti Kozmologjik. Pra është kështu: 1.’Çfardo që fillon të ekzistojë ka një shkak’ 2.’Universi filloi të ekzistojë’ 3.‘Prandaj, Universi ka një shkak.’A është premisa e…

Read More

Profesori i protokollit: Lënia e shtetit pa “zot shtëpie”, imazh jo i mirë për Kosovën

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, kryekuvendari, Kadri Veseli dhe kryeministri, Ramush Haradinaj, bashkë qëndruan të martën dhe të mërkurën në Bruksel. Por, vizita e tyre e përbashkët dhe takimi me përfaqësuesen e lartë të BE-së e la shtetin e Kosovës pa zot shtëpie, duke shkelur në këtë mënyrë Protokollin e Shtetit. Në Ligjin për protokoll të shtetit thuhet: “Protokolli i Shtetit vihet ne dijeni paraprakisht për çdo lëvizje të personaliteteve kryesore, Presidentit, Kryetarit të Kuvendit dhe Kryeministrit jashtë shtetit. Vizitat bashkërendohen në mënyrë që të mos jenë të tre njëkohësisht…

Read More

Më në fund doli “Tymi i bardhë”- “Erdh Liberalizimi”!

Tymi i Bardhe ne Vatikan : Zgjedhja e Papës: “Kisha Katolike e zgjodhi kreun e saj. “Tymi i bardhë” ne Kapelën sistine tregon se kardinalët e kane bërë zgjedhjen e papës. Do te kalojnë edhe pak çaste dhe do të mësojmë se kush do te jet kreu i ri i Kishës Katolike dhe udhëheqësit shpirtëror”, ishte ky një lajm i para disa viteve. Kurse tek ne… Sot e mërkurë, datë 18 korrik 2018 , pas 7 viteve filloi të duket fillimi i daljes së “tymit te bardhë”. Kemi pritur 7…

Read More

“Qeveria e ekspertëve” shpresë për dalje nga kriza

Shkruan: Burim Gjaka Duke përcjellur seancën e fundit e Kuvendit të Kosovës më 12.07.2018, e enjtë dhe duke parë rolin e forcave politike ne këtë Kuvend u binda se tashmë ka ardhur fundi i kësaj klase të tillë politike aq zhgënjyese dhe dëshpruese për qytetarët. Një Kuvend me një qeverisje e cila nuk ka shumicën parlamentare dhe një opozitë po ashtu pa shumicë por edhe pa guxim për të ndërmarrë iniciativa për rrëzimin e qeverisë, por me tendencë të bllokimit të seancave që ndoshta një ditë do ta detyronin këtë…

Read More

Shpëtim Morina: Diaspora – Fryma e vendit

Kosova njihet me diasporen më të fuqishme nga të gjitha vendet ballkanike por edhe regjionale. Përderisa ky vend yni përballet me një realitet të hidhur nga sferat më vitale të jetës duke filluar nga niveli shëndetësor, ekonomik, juridik dhe jetësor, shpresa e fundit mbetet tek mërgata jonë që jeton jashtë vendit. Ky infusion që po e mjekon “pacientin” e sëmurë të quajtur Kosova është i vetmi bar që po funksionin në trupin e sëmurë nga shumë sëmundje që po lëngon ky “pacient”. Kur qeveria e vendit dhe bartësit e institucioneve…

Read More

K.F Vushtrria JO serioz!!!

Shkruan: Fazli Muharremi   Ky klub me traditë, ky klub i zemres. Ne që jemi vetëm simpatizantë dhe e dojmë klubin kemi drejt edhe të kritikojmë sepse nga kritikat ne duhet të mësojmë. Edhe pse klubi ynë nuk arriti të hyjë në superligë, mund të themi se nuk na përcjelli fati edhe pse kishim lojtarë cilësorë, tani ajo kohë kaloi duhet të përqendrohemi se çka po ndodh sot. Naser Imeri deklaroi se do të vazhdojë prap me klubin si kryetare, ishte diçka e mirë dhe u prit mirë nga sportdashësit…

Read More

Agim Krasniqi: Paraja qe nuk flet

Këto dite po dëgjojmë premtime për rritje enorme të pagave, zgjerim të skemave sociale e pensionale, rritje të luksit përmes mallrave e shërbimeve. Te gjitha këto rritje po proklamohen në një shtet ku rritja ekonomike reale është rreth 4% e që sigurohet nga një bazë shumë e ulët e zhvillimit aktual ekonomik, ku eksportet mbulojnë vetëm 14% te importeve, ku niveli i papunësisë është mbi 31%, ne një vend ku shpenzimet publike janë planifikuar në 2.1 miliard euro e ku GDP-ja është vetëm 6.8 miliard euro, në një vend ku…

Read More

Burim Gjaka; “Qeverisja E Mirë ” Në Kosovë Dhe Roli I Opozitës Në Këtë Qeverisje

Kur u mbajtën zgjedhjet vitin e kaluar dhe u votuan organet qeverisëse të vendit të gjithë ne menduam se do të kemi një qeverisje kredibile, të besueshme dhe punëtore në të mirë të vendit. Ky optimizëm i yni bazohej në dy arsye, e para u zgjodh për kryeministër njeriu i cili me vite trumbetonte se e donte atë pozitë dhe se do ta drejtonte siç është më së miri, duke pasur prapa edhe forcat tjera që kishin lider si Veseli e Limaj ( një treshe e fuqishme në praktikën politike)…

Read More