Lindja dhe zhvillimi i të drejtave të njeriut në sistemet demokratike

Parimet kryesore në vende demokratike në përgjithësi janë parime të cilat mbështeten në jetën shtetërore, politike, sociale e juridike dhe paraqesin “themelsinë” e organizimit të një shteti dhe shoqërie. Demokracia në karakterin e plotë të saj si trajtë e qeverisjes nënkupton qeverisje të ligjshme të sovranit nëpërmjet përfaqësuesve të zgjedhur sipas rendit kushtetues dhe rendit juridik të një vendi në përputhje me vullnetin e popullit, e cila megjithatë përmban kufizime të arsyeshme të cilat janë të domosdoshme për të mos abuzuar me pushtetin, pikërisht kjo tregon që kur flitet për…

Read More

A po i largoni qentë a po i thirrim kinezët

Shkruan: Fazli Muharremi Para disa ditësh e kisha mysafir një shok, një skenarist në Vushtrri, dëshironte ta shihte kalanë e qytetit. U nisëm andej, ta haj djalli kisha harruar që në qytetin tim më shumë ka qen nëpër bulevard se çdo gjë tjetër, dhe papritmas filluan të lehurat e 4-5 qenëve që kishin zënë vend mu para kalasë, afër postës, së qytetit, para këtij monumenti që ne identifikohemi me të. Shoku im gogja shumë u frikësua dhe iku pas meje. “Ai më ra befasishtë e u frikësova shumë”, më tha…

Read More

PARTIA QË DUAM!

Shkruan: Agim Haziri Sot në Kosovë kemi mjaft parti e besa jemi ngopur prej tyre. Që pas mbarimit të luftës e këndej unë personalisht por edhe shumë të tjerë e kam votuar një parti, Partinë Demokratike të Kosovës, e cila pothuajse për 17 vjet është në pushtet. Kishte Hashim Thaçin kryetar e tash Kadri Veselin, dhe është përgjegjësja kryesore për situatën ku sot ndodhet Kosova. Një ish deputet i saj pat thënë njëherë në parlamentin e Kosovës se PDK është akademi për partitë tjera, do të doja që të ishte…

Read More

Frikë LDK –VV në Vushtrri

Shkruan: Armend Xani Të gjithë këmi qenë në dijeni se pse u lëkund koalicioni në Vushtrri LDK-VV, natyrishtë që ka ndodhur një lëkundje dhe ende po vazhdon, ka lloj lloj fjalësh që qarkullojnë nëpër qytet, por cila është zyrtare?  Po flitet se është shkarkuar drejtori i shërbimeve publike Sedat Rashica. Është shumë normale sikur të ketë arsye. Në qoftëse shkarkimi ka ardhur për shkak të disa dritave në parkun e qytetit  është qesharake. Pse qesharake? A kanë mbledhje të bordit të drejtorëve në këtë komunë? Në qoftëse kanë, atëherë është…

Read More

Labinot Osmani –LABI

Shkruan: Fazli Muharremi Në momentin që futbollist i F.C .Vushtrria Labi është në lojë i gjithë ekipi dhe shikuesit ndihen mirë, arsyeja është sepse është lojtarë stabil dhe ka përvojë. Në ndëshjen Vushtrria –Vitia shënoi gol, i tregoi edhe një herë aftësitë e tij si futbollist, mirëpo duhet të dimë për karrierën e tij si lojtar. I kishte 8 vjet dhe jeta e dërgoi në Gjermani, aty u lajmërua si futbollist, dhe në këtë shtet i kaloi të gjitha kategoritë e reja, pas lufte Labi me familje kthehet në Kosovë,…

Read More

A ka kryesi F.C. Vushtrria ?

Shkruan: Fazli Muharremi Të gjithë lexuam se çka ka ndodhur në ndeshjen Vllaznia – Vushtrria. Dhe kryesia ka rënë në gjum, si është e mundur që në këtë takim të ndahen 4 kartonë të kuq për ekipin e Vushtrrisë dhe të mbreterojë kjo heshtje? Prandaj shtrohet pyetja a ka kryesi klubi i Vushtrrisë? Po të kishte është dashur të reagojnë (deri më tani nuk kam parë asnjë reagim në ndonjë portal apo në ndonjë televizion). Është dashur menjeherë të reagohet, e dimë të gjithë jemi idhtarë që në këto takime…

Read More

Shkruajnë: Egzon Musa & Rigon Qarkaj Ndikimi i lëvizjeve sociale dhe rëndësia e tyre për politikën!

Politika është veprimtari e cila ushtrohet nga pushteti me anë të së cilës njerëzit synojnë t’i realizojnë bindjet e tyre. Vendimet që merren nga qeveri dhe legjislatura të ndryshme në parim duhet të kenë një lidhshmëri me frymën shoqërore, pra me një realizim të vullnetit të krijuar nga populli, por kjo realizohet vetëm në ato raste kur shumica popullore e ka përfaqësimin e vetë në qeverisje dhe shteti nuk vepron me anë të dhunës duke shtypur qytetarët dhe vullnetin e shumicës me nje sundim absolut. Politika vepron në bazë të…

Read More

Rrezik….Qyteti i mbushur me qenë

Shkruan: Fazli Muharremi Qentë janë të rrezikshëm, e tani kur qytetin e kan kapluar dhe nuk mundesh të kalosh rrugë që mos t’i takosh, më shumë has në qen se në njërzi, pyetja është pse këta qenë endacakë në çdo rrugë e në shesh? Duhet të presim kjo është përgjigjëja? Djaloshi që pësoi nga kafshimi i qenit është në gjendje të rëndë, ne të gjithë duhet ta dimë dhe këtë ngjarje ta vëmë sikur na ka ndodh neve, ka mundur të jetë djali im apo djali i ndonjë drejtori apo…

Read More

Qëllimi i SBASHK-ut është ta pezullojë apo ndalë ligjin, nuk është rritja e pagave

Shkruan: Lavdim Mehani Besoj, se ka vetëm vendim të padukshëm politik, nga interesat e mëdha, që pako e ligjeve të bllokohet me çdo kusht! Sindikatat, aktualisht janë instrument i ketij vendimi. Me pasë pagën 598 euro, në rrethanat aktuale financiare që është Kosova, me 508 orë në vit pune, me një cilësi të mjerë në Arsim, dhe prap me kundërshtu, e me kërku ose pezullim ose rritje enorme që nuk e përballon shteti, kjo hiq nuk don analizë me e kuptu çka fshihet pas saj. Kjo pako e ligjeve, besoj…

Read More