Piktorja e mesazheve pozitive

Në shikim të parë, pikturat që mbajnë nënshkrimin e saj duken të zbehta. Nuancat e lehta të ngjyrave janë pikë e fortë e artistes kosovare, e cila karrierën po e bën në Siegen të Gjermanisë. Një ndjesi pozitive japin pikturat e realizuara me qartësi e pedantëri, në të cilat dominojnë ngjyrat pastel. Para audiencës gjermane […]

Ilir Muharremi: Skënderbeu në version më ndryshe

Aktori duhet të ballafaqohet me shqetësimin e brendshëm, pavarësisht cilin personazh tenton ta krijojë. Ndodh që kapakët e syve, buzët, lëvizjet e duarve dhe në tërësi lëvizjet skenike të mos i kujtohen në tërësi, atëherë ai ka vepruar sipas subkoshiencës. Shpesh kjo na çon në rrugë të gabuar ose rrugë të drejtë. Unë atë natë […]

Çdo mashkull e ka një grua që nuk do ta harrojë kurrë…

Në jetën e secilit njeri ka një grua, për ta kujtuar gjithmonë me butësi dhe ngrohtësi dhe me një trishtim të pakuptueshëm. Dhe kjo, pavarësisht nga fakti se ajo ka qenë në një martesë e lumtur për disa vjet, apo e do gruan dhe fëmijët e tij. Le të përpiqemi të kuptojmë se kush janë […]

Astronomet nga Kosova në Tiran, takohen me astronomet nga shqipria

Klubi i Astronomëve Amator të Kosovës, i parë i shkencës dhe astronomisë në Kosovë, ka shkuar në viztë në Universitetin e Tiranës. “Takim me Prof. Dr. Mimoza Hafizi (astrofizikante) dhe grupin e astrofizikës. Ndihemi të nderuar që patëm rastin të takonim Znj. Hafizi në Universitetin e Tiranës dhe për mikëpritjem e saj. Biseduam për bashkëpunimin […]

KOHA, KJO ENIGMË E KRIJUAR NGA NE!

Ligjëratë e hapur nga Profesor Doctor Shukri KLINAKU. Si e krijoi njeriun idenë për kohën? Si e krijoi njeriu enigmën për kohën? Deri ne cilen e shkallë e njohim kohën? Pse koha rrjedh vetëm në një kah? Pse koha nuk mund të zgjerohet, as të ngushtohet? Pse ne nuk mund të levizim prapa, as t’i […]

Në Vlorë nisin punimet restauruese në shtëpinë e Marigosë së flamurit

Në shtëpinë e patriotes Marigo Posio, e cila qëndisi shqiponjën në flamurin që u ngrit në Vlorë nga Ismail Qemali vijojnë punimet restauruese në kuadër të projektit të restaurimit të qendrës historike të qytetit bregdetar. Marigoja me dorën e saj qëndisi shqiponjën e flamurit që ngriti Ismail Qemali në Vlorë më 28 Nëntor të 1912. […]

“Letër engjëllit tim mbrojtës”

Nga Florim Shatrolli Në librin me poezi “Letër engjëllit tim mbrojtës”, poeti Ragip Sylaj, ka paraqitur një përjetim personal jetësor, një jetë plot gjallëri, plot shpresë, plot dashuri, plot përjetime dhe peripeci, së fundi edhe sfidat e tij jetësore, poeti i përballur nga një sëmundje e rëndë i përshpejtoj vargjet e tija që kishte për […]

“Rruga 66”, roman me konflikte dhe dramë të thellë psikologjike

Shkruan: Esat Vatovci “Rruga 66” është romani më i ri i shkrimtarit Binak Kelmendi, në të cilin ai paraqet një mënyrë të re të shkrimit dhe të trajtimit të temës, ku përmes personazheve të tij, ndanë një mendje në dysh dhe secila lufton, ndeshet dhe kundërshton tjetrën, në të gjitha aspektet e përjetimeve, në kohën […]

SHPALLJA E PAVARËSISË SË SHQIPËRISË (SHQIPËRISË SË COPËTUAR), MË 28 NËNTOR 1912

Situata e krijuar në Ballkan, posaçërisht në trojet shqiptare, pas fillimi të të ashtuquajturës “Luftë e Parë Ballkanike”, doemos kërkonte që të ndërmerreshin hapa konkret për të dalë nga gjendja e re. Shqiptarët gjendeshin në mes dy zjarreve. Të radhiteshin në anën e aleatëve ballkanik, ishte e pamundshme, për arsye se ata synonin të pushtonin […]

1 2 3 4 5 12