1. Home
  2. Film

Kategori: Kulture

Më 24 qershor 1916, Pickford u bë aktorja e parë me kontratë në Hollywood

Më 24 qershor 1916, Pickford u bë aktorja e parë me kontratë në Hollywood

Aktorja Mary Pickford më 24 qershor të vitit 1916, u bë ylli i parë femër që nënshkruan kontratë milionë dollarëshe në Hollywood. E lindur në Toronto, Kanada më 1892, e pagëzuar si Gladys Mary Smith,…

Read More
Mbase jo shumë në numër, por ka edhe kombi shqiptar pianistë që i vlerëson bota! Një nga ato është Deniza Dërdovski (foto/video)

Mbase jo shumë në numër, por ka edhe kombi shqiptar pianistë që i vlerëson bota! Një nga ato është Deniza Dërdovski (foto/video)

Para disa shekujsh, piano ka qenë malli (instrumenti) më i kërkuar tek popujt me kulturë (në familjet borgjeze, kuptohet)! Nuk kemi si të flasim për pianon e të mos kujtojmë Klara Shuman, pianisten dhe kompozitoren…

Read More
Blerina Tërbunja – KOMETË DASHNIE

Blerina Tërbunja – KOMETË DASHNIE

Jetoj ngjitun për një cop guri e quajnë asteroid gjithësie asht ra drejt në zemrë teme e ska lanë horizonte pa i shue Jetoj me të lartë mbi re e mes yjesh natën shkëlqej tuj…

Read More
Do të ngrihem përsëri…

Do të ngrihem përsëri…

Do të rrëzohem e do më bjerë zemra në tokë, do zvarritem e koka do të më varet në dysheme, do të thërras ty! Do të cirrem e me dhimbjen e zërit të gërvishtur do…

Read More
Mos ki frikë nga fjalët e mia, ki frikë nga heshtja ime…

Mos ki frikë nga fjalët e mia, ki frikë nga heshtja ime…

Mos u shqetëso kur të bërtas dhe të fajësoj për diçka. Mos u shqetëso kur jam me inat dhe të përgjigjem me fjalë të ashpra që shpjegojnë arsyen e inatit tim. Mos u frikëso kur…

Read More
BLERINA TËRBUNJA: PËRJETËSIA

BLERINA TËRBUNJA: PËRJETËSIA

(Libri jem i jetës ka për titull ”do e kërkoj në përjetësi” ) Ma thuaj një fjalë që buron prej shpirti le të bëhet ADN e dashunisë tonë Në parajsë njerëzit janë imun ndaj kohës…

Read More
Kufiri Kozmik, Pyetja E Famshme E Arkitasit

Kufiri Kozmik, Pyetja E Famshme E Arkitasit

Probleme të mendimit dhe paradokse të lashta Në shekullin V P.E.S, filozofi dhe ushtari Arkitas shtoi një pyetje në dukje të thjeshtë. Ai tha: “Çfarë ndodh me një shtizë, kur ajo hidhet përtej kufirit të…

Read More
Ditorja finlandeze shpall Pajtim Statovcin për shkrimtar të vitit

Ditorja finlandeze shpall Pajtim Statovcin për shkrimtar të vitit

Pajtim Statovci, 28-vjeçar, është zgjedhur shkrimtari i vitit në Helsinki të Finlandës. Nga “Helsingin Sanomien” – gazeta e përditshme dhe ndër më të vjetrat në Finlandë – iu dha çmimi për romanin e veçantë “Macja…

Read More
Shpresa Rama: Qytetit tim Vushtrrisë që sot shënon 19 vjetorin e çlirimit

Shpresa Rama: Qytetit tim Vushtrrisë që sot shënon 19 vjetorin e çlirimit

Qytetit tim Vushtrrisë që sot shënon 19 vjetorin e çlirimit Ti qyteti im që më fale shumë kujtime. Në ty e hedha hapin e parë si fëmijë, ma dëgjove edhe fjalën e parë, më pe…

Read More
Hermann Hesse; Kush do që e dëshiron muzikën në vend…

Hermann Hesse; Kush do që e dëshiron muzikën në vend…

“Kush do që e dëshiron muzikën në vend të zhurmës, lumturinë në vend të kënaqësisë, shpirtin në vend të arit, kreativitetin në vend të biznesit, pasionin në vend të budallallëkut, nuk gjen dot shtëpi në…

Read More