1. Home
  2. Kulture

Kategori: Letërsi

Poemthi Vaji i bylbylit dhe rrethanat shoqërore

Poemthi Vaji i bylbylit dhe rrethanat shoqërore

Shkruan: Ma. Blerina Hajdini – Murselaj Ky poemth i Mjedjes bart në vete një mesazh mjaft të rëndësishëm për lexuesin që njëherësh, poemthi përshkruan gjendjen shoqërore të shoqërisë sonë. Por studiuesi Rexhep Qosja, thekson se:…

Read More
Gjuetari i shkronjave

Gjuetari i shkronjave

Vedat Bajraktari Dua të shkruaj e të përshkruaj Në kërkim të shprehjeve, Shkronjat gjuaj. Ndjenjat dua t’i paraqes në detaje, Edhe ambientet 3 dimensionale. Veshgeshat në natyrë apo vexullumin në myhyrë, Ujrat gurgulluese Dhe qiellin…

Read More
Albert Ajnshtajn, urtësia dhe largëpamësia që pasuroi botën me dije!

Albert Ajnshtajn, urtësia dhe largëpamësia që pasuroi botën me dije!

Nga Albert Vataj Mbamendja e historisë njerëzore nuk ruan në kujtimet e saj një të dytë si ai. Asnjëherë nuk ka gjalluar faqe kësaj toke një krijesë kaq e jashtëzakonshme dhe kaq me të papritura.…

Read More
Poezia fituese e Çmimit të dytë..

Poezia fituese e Çmimit të dytë..

Poezia fituese e Çmimit të dytë në konkursin e organizuar nga Klubi “De Rada” për nder të Ditës Botërore të Poezisë NUK PO KËRKONIM BASH TË NJËJTËN GJË – Shëndet Aliu Më erdhe në jetë,…

Read More
Poezia e fituese e Çmimit të parë..

Poezia e fituese e Çmimit të parë..

Poezia e fituese e Çmimit të parë në konkursin e organizuar për nder të Ditës Botërore të Poezisë nga Klubi “De Rada” ANDËRR E KUQE – Blerina TËRBUNJA Ora e madhe binte zhurmshëmUdhët u hapën…

Read More
POROSIA E KUQE

POROSIA E KUQE

Katër trandofila të lidhun me pe të kuq I dërgove në postën e vjetër Po vyshken para derës virtuale Sepse harta ime nuk u përket ma këtyre korodinatave Kot pret me ta kthye postën me…

Read More
HIEROGLIFET DHE RENDESIA  E TYRE NDER SHEKUJ

HIEROGLIFET DHE RENDESIA E TYRE NDER SHEKUJ

Hyrje   Kur flasim për popujt e lindjes së lashtë, gjithmonë mendojmë për historinë, traditën, kulturën, gjuhën, religjionin kushtet dhe periudhat e ndryshme nëpër të cilat ka kaluar shoqëria njerëzore. Në Egjipt fillimisht shkruhej në…

Read More
Kur njerëzit mendonin se transfuzionet e gjakut, do t’u jepnin atyre fuqinë e kafshëve

Kur njerëzit mendonin se transfuzionet e gjakut, do t’u jepnin atyre fuqinë e kafshëve

Nga James Hoare Sikurse kanë qenë shpesh historitë e vjetra me superheronj, pasja e një transfuzioni gjaku nga një dele dhe shndërrimi i jashtëzakonshëm në Njeriun-Dele, nuk do të nxiste kafshimet e merimangave radioaktive. Çuditërisht,…

Read More
Çdo mashkull e ka një grua që nuk do ta harrojë kurrë…

Çdo mashkull e ka një grua që nuk do ta harrojë kurrë…

Në jetën e secilit njeri ka një grua, për ta kujtuar gjithmonë me butësi dhe ngrohtësi dhe me një trishtim të pakuptueshëm. Dhe kjo, pavarësisht nga fakti se ajo ka qenë në një martesë e…

Read More
KOHA, KJO ENIGMË E KRIJUAR NGA NE!

KOHA, KJO ENIGMË E KRIJUAR NGA NE!

Ligjëratë e hapur nga Profesor Doctor Shukri KLINAKU. Si e krijoi njeriun idenë për kohën? Si e krijoi njeriu enigmën për kohën? Deri ne cilen e shkallë e njohim kohën? Pse koha rrjedh vetëm në…

Read More