“Rruga 66”, roman me konflikte dhe dramë të thellë psikologjike

Shkruan: Esat Vatovci “Rruga 66” është romani më i ri i shkrimtarit Binak Kelmendi, në të cilin ai paraqet një mënyrë të re të shkrimit dhe të trajtimit të temës, ku përmes personazheve të tij, ndanë një mendje në dysh dhe secila lufton, ndeshet dhe kundërshton tjetrën, në të gjitha aspektet e përjetimeve, në kohën reale dhe atë të kaluar. Qysh në fillim të romanit, autori Kelmendi ballafaqon imagjinatën me realen, personazhet me intrigën, me realen, me abstrakten e tij, duke e trajtuar me mjaft mjeshtëri, bukuri dhe estetikë lojën…

Read More

SHPALLJA E PAVARËSISË SË SHQIPËRISË (SHQIPËRISË SË COPËTUAR), MË 28 NËNTOR 1912

Situata e krijuar në Ballkan, posaçërisht në trojet shqiptare, pas fillimi të të ashtuquajturës “Luftë e Parë Ballkanike”, doemos kërkonte që të ndërmerreshin hapa konkret për të dalë nga gjendja e re. Shqiptarët gjendeshin në mes dy zjarreve. Të radhiteshin në anën e aleatëve ballkanik, ishte e pamundshme, për arsye se ata synonin të pushtonin trojet shqiptare. Ndërkaq, të hysh në luftë kundër shteteve fqinje përkrah Perandorisë Osmane, për shqiptarët në atë kohë, ishte një rrezik sa edhe të radhiteshin në anën e Aleancës Ballkanike. Kjo nga fakti se, do…

Read More

NUMËRIM PRAPTHI

Nandori magjik nisë numërimin nën ethe Dhe tretet në pyetjet pa përgjigjje Tuj shkaktue zjarrmi në mue deri në arrest kardiak Akrepat e orës diellore tunden furishëm Këmbanat e kishës janë të zymta Nuk frymon e sotmja Fundi nuk ka dimensione Asht veq një pikë Me të cilën nisë një numërim i ri Deri në kthimin e sërishëm prapa Numërimi po e hanë e ditën e sotme Era tundet në faqet e vashës Që mrizon buzë lumit S’ke për të marrë dhuratë Drerët e gjyshit janë ngatrrue në dimensione Tashmë…

Read More

Fjale te urta

Fjale te urta 1. Njeri, njihe veten tënde. (Sokrati) 2. Njeriu është masa e të gjitha gjërave. (Protagora) 3. Njeriu i pamësuar, është si druri i papunuar. (Proverb Shqiptar) 4. Kohë të dalldisura janë këto. Këtë e thotë edhe Adami. (Matthew Miles) 5. Si mendojmë edhe të tillë jemi. (Epitekti) 6. Edukimi është degë industriale e diturisë njerëzore. (Charles Benson) 7. Thuaj diturisë: “Ti je motra ime, ndërsa gjykimin quaje vëlla” (Fjalë e urtë biblike) 8. Jam sofist, dhe merrem me edukimin e njerëzve. (Sokrati) 9. O edukatë njerëzore, hyjnesha…

Read More

Dhjetë ligjet e Sadhguru mbi suksesin dhe kuptimin e jetës

Ai është një yogi filantropist mistik dhe autor. Ai themeloi një organizatë jofitimprurëse, e cila ofron programe yoga nëpër botë. Ai gjithashtu themeloi projektin Green Hand, një iniciativë ekologjike në Indi. Ai është Sadhguru, dhe këto janë Top 10 Rregullat e Suksesit. I preferuari ynë është numri shtatë, kështu që jemi tepër kureshtar të kuptojmë se cili është i përzgjedhuri juaj… Rregulli #1. Zgjero perceptimin dhe inteligjencën tënde Përpjekja duhet të jetë inkurajuese në një kuptim. Duhet të jetë e fokusuar, kalibruar. Nëse thjesht bëni përpjekje, është përpjekje e marrë,…

Read More

NËSE SHIHEMI EDHE NJË HERË

Le të themi, Se ne arritëm ta harrojmë njëri-tjetrin Dhe le të themi Se dikush tjetër Në një të ardhme Do të na njoftonte, A s’do të ishte turp për ne? Pastaj pa më shikuar në sy Papritmas do më njihje. A do të skuqeshin faqet? Apo do e mbaje Të njëjtin qëndrim, Duke u munduar ta fshehje Turpin nga faqet e skuqura?! A do më pyesje “Si je?” Pa të interesuar si jam, A do të përgjigjesha “Mirë jam” Pa qenë fare mirë. Nga dallgët e kujtimeve Dhe rrahjet…

Read More

Të shoh më qartë kur ti je larg, afrohu të të dua, edhe nëse kjo është lojë

Dua t’i harroj sot fjalët le të flasin vetë vështrimet Le të flasë dora që dridhet këtu mbi kitarën time Se kur herët bie nata një dritë ndizet brenda meje, njerëzit fytyrat fiken asgjë tjetër s’ndjej veç teje Nëpër javë rrjedh trishtimi cigaren prapë kam filluar nuk je ndryshe nga te tjerat vetëm unë kam ndyshuar E tërheq imazhin tënd me vete nëpër gjumë jemi bashkë por në agim i vetëm mbetem unë Të shoh më qartë kur ti je larg, afrohu të të dua, edhe nëse kjo është lojë…

Read More

MONOTEIZMI, ZANAFILLA, QËLLIMI DHE RËNDËSIA E TIJ

MONOTEIZMI, ZANAFILLA, QËLLIMI DHE RËNDËSIA E TIJ Qëllimi kryesor i besimeve monoteiste sot, është besimi në një Zot të vetëm, nënshtrimi dhe frika ndaj tij, ku çdo gjë që ndodhë në mbarë rruzullin tokësor të mbështetet në fuqinë mbinatyrore të quajtur Zot. Në fund mund të themi që besimi është një përjetim psikik dhe si i tillë përbën anën subjektive të fesë. Ai nuk është vetëm një besim i zakonshëm. Aty vërehet një lidhje e fortë e vullnetit për një fuqi absolute, ku individi gjen të vërtetën dhe rehatinë e…

Read More

Tërë entuziazem përqafova teleskopin tim Unë çika më e buzëqeshur e grupit

PARAJSA E MOHUME Morrëm teleskopat tanë Dhe shkuam në horizont Për të përcjellë atë fenomen Që do të shihej atë natë nga qielli blu Si në zakon lajme të rreme në portalet tona Frikën në palcë i futën babait tim Të lutëm qëndro me ne, bijë Më tha disa herë Stresin e shumëzoj me zero vetëm në horizont Asgjë tjetër dhe askush nuk ndikon tek unë kaq drejtpërdrejt Tërë entuziazem përqafova teleskopin tim Unë çika më e buzëqeshur e grupit U hap qielli bashkë me krahrorin tim Emocionet ishin astronomike…

Read More

RRËFIMI PËR UNIN TIM IMAGJINAR

Blerina Terbunja; RRËFIMI PËR UNIN TIM IMAGJINAR U takuam në zebër. Takimi ynë, thënë sinqerisht, nuk ishte i rastësishëm, ashtu si ngjanë me takimet e tilla. Ai po i mbante disa libra në dorë, dhe ishte çështje fati se si shpëtuam nga përplasja e zakonshme, dhe rrjedhimisht edhe nga skena e zakonshme e rrëzuarjes së librave në tokë. Kështu, zakonisht ndodhë në këto skena ku pastaj mblidhen bashkë librat dhe ata shihen në sy. Po ju them, pra, skena e takimit tone, krejtësisht i ngjanë asaj pjesës teatrale, të dashurisë…

Read More