1. Home
  2. Kulture

Kategori: Letërsi

Etlevë Tafa fituese e festivalit të poezisë “Takimet e  Poeteshave Shqiptare”

Etlevë Tafa fituese e festivalit të poezisë “Takimet e Poeteshave Shqiptare”

Shkruajnë: Esat Vatovci                     Armend Xani “Ti merr diell dhe hënë prej meje”, e poetes Etlevë Tafa, është poezia fituese e “Takimeve të Poeteshave Shqiptare”, të edicionit të sivjetëm të cilat u mbajtën në Vushtrri…

Read More
Gjërat e vogla krijojnë gjëra të mëdha

Gjërat e vogla krijojnë gjëra të mëdha

Shkruan Albina Hyseni: Shfrytëzojeni dhe shijojeni secilin moment që ua sjell jeta, nesër ajo mbetet vetëm një kujtim për ju dhe nëse njeriu kupton vlerën e gjërave edhe më të vogla qoftë edhe një kafe…

Read More
Dymbëdhjetë autorë flasin për kryeveprat e veta

Dymbëdhjetë autorë flasin për kryeveprat e veta

Shkrimtarë si Murakami, Atwood, Roth, Ishiguro dhe të tjerë, flasin për veprat e veta të mëdha. Nga: Emily TemplePërktheu: Rexhep Maloku Disa vepra ua kalojnë autorëve të tyre. I lexojmë, mendojmë e diskutojmë për to…

Read More
Nxënësit e Akrashticës së Vushtrrisë botojnë libër me poezi

Nxënësit e Akrashticës së Vushtrrisë botojnë libër me poezi

Libri me poezi “Ëndërrime fëmijërore” i nxënësve të Shkollës Fillore dhe të Mesme të Ulët “Hajrullah Shala” në Akrashticë të Komunës së Vushtrrisë është promovuar të enjten në ambientet e kësaj shkolle. Ky libër që…

Read More
Thënie për përgjegjësinë

Thënie për përgjegjësinë

Nuk jemi përgjegjës vetëm për atë që bëjmë, por edhe për atë që nuk bëjmë. Jeta juaj është fryt i veprave të tua. Nuk keni asnjë për të fajësuar, përveç vetes. Liria është vullneti të…

Read More
Në Vushtrri u përurua libri “(Mos)Përdorimi i shkronjës ë” i studiuesit të gjuhësisë Mentor Hajrizi

Në Vushtrri u përurua libri “(Mos)Përdorimi i shkronjës ë” i studiuesit të gjuhësisë Mentor Hajrizi

Shkruan: Esat Vatovci Në praninë e një numri të madh dashamirës të librit, në Vushtrri është bërë përurimi i veprës shkencore “(Mos)Përdorimi i shkronjës ë”, vështrim drejtshkrimor në portalet në gjuhën shqipe, i studiuesit të…

Read More
ZEMËRBARDHËSIA E BARDHIT

ZEMËRBARDHËSIA E BARDHIT

Shkruan: Bedri TAHIRI (Safet Hasani, MES DHEMBJES DHE  KRENARISË, roman, Lena, Prishtinë, 2019) Dorëshkrimin e prozës “MES DHEMBJES DHE  KRENARISË”, të autorit tashmë të dëshmuar, Safet Hasani, e lexova dhe e rilexova, me laps në…

Read More
“Poema e Mjerimit” nga Migjeni

“Poema e Mjerimit” nga Migjeni

Kafshatë që s’kapërdihet asht, or vlla, mjerimi, kafshatë që të mbetë në fyt edhe të zë trishtimi kur shef ftyra të zbeta edhe sy t’jeshilta që t’shikojnë si hije dhe shtrijnë duert e mpita edhe…

Read More
Zbulohet letra e Aqif Pashë Elbasanit: Shqipnija kërkon flina të mëdha/1920/

Zbulohet letra e Aqif Pashë Elbasanit: Shqipnija kërkon flina të mëdha/1920/

Ju falem nderit për gëzimet e urimet për detyrën e randë që më ngarkoi Kongresi Kombëtar. Shpresoj të dalim faqebardhë në këtë vepër të madhërishme të kombit shqiptar që lyp të drejtat e veta të…

Read More
Poezi e përshtypjeve dhe përjetimeve reale

Poezi e përshtypjeve dhe përjetimeve reale

Nga: Esat  VATOVCI Studiuesi dhe kritiku i letërsisë shqipe, Vehbi Miftari, është dëshmuar edhe në fushën e poezisë, të cilën e shkruan me shumë pasion dhe me shumë shkathtësi prej poeti të rrallë. Sikur në…

Read More