Carla del Ponte: Me aktakuzat kundër Thacit dhe Veselit komuniteti ndërkombëtar është i vonuar

Gjenevë, 24 qershor – Zonja Del Ponte ishte një prokurore zvicerane dhe ndërkombëtare që kishte në shënjestër krimet serbe dhe mafian ruse sa ishte kryeprokurore në Zvicër. Në kuadër të sistemit të Kombeve të Bashkuara, ajo ishte një ish-kryeprokurore e Kombeve të Bashkuara e dy gjykatave penale ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë dhe Ruandën.

Ish-kryeprokurorja e Tribunalit të Hagës e cila u gjend ne krye te TPI-së për krime në ish-Jugosllavinë për gati një decenie rresht, pas disa vitesh paraqitet sërish, kësaj radhe në një intervistë per kombëtaren “Bota sot” në Zvicër.

“Fillimisht mund t’ju them se kjo gjykate speciale nuk është dashur të themelohej për Kosovën, pavarësisht se Thaci dhe Parlamenti kosovar ishte pajtuar me themelimin e  këtij tribunali për krime Kosovë gjate dhe pas luftes qe humnen dhe likuiduan njerez, kundershtar politik e personalite te aferta me Rugovën qe nga OKB,  SHBA dhe NATO ato krime u cilesuan si  vrasje me motive politike. Thash nuk eshte dashur kjo gjykate speciale te themelohej,  meqe  ishte ajo për ish-Jugosllavine, mjaftonte ajo ICTY meqë atëbote edhe Kosova ishte pjese e saj dhe mund t’i benin nje udhe e dy pune..”

Duke folur për Tribunalin e ri te Hagës për krime në Kosovë se a do të ketë sukses në misionin e tij, prokuroja zvicerane del Ponte  per fund te kesaj bisede per “Bota Sot” thekson se  “po, po do të ketë sukses, ndryshe nuk do te ishte themeluar. Por megjithatë unë kam një  dyshim mbi të. Një,  sepse është themeluar tepër vone, sepse shume dëshmitarë janë vrarë në terren. Ju e dini doshta mire pse de si u lirua Haradinaj nga Haga. Ju ed inis se qe 20 vite kriomnlet ne Kosove leviznin clirte meqe nuk  kishte vullnet politik për te hetuar “peshqit e mëdhenj” të krimit në Kosovë. Dhe ky lajmi i fundit me aktakuzar e reja per mua eshte nje lajm i mire ne rend te pare per drejtesine, familjet e viktimave, sidomos per paqen dhe stablitetin ne rajon. Fundja me intervista me ju qe kam pasur  e kam thene disa here dhe tash po e perseris, se ne Serbi dhe Kosovë, nuk do te kete paqe dhe stabilitet nese ne krye te shtetit gjendet njerezit e korruptuar apo te involvuar ne krime kunder njerezimit gjate dhe pas luftes ne rajon. Mua me duket se as specialja si nje tribuan i pamavrur dhe e as komuniteit ndekrombetar nuk eshte kunder UCK-së, por kunder abuzuesve me uniformen e saj qe bene krime gjate dhe pas lufte ne Kosovë..”

E pytur per dy aktakuzat e reja (Thacit dhe Veslit) te ngritura sot nga Tribunalio special per krime ne Kosovë ish-kryeprokurorja e ICTY znj.Del Ponte ket lejm e ka mesuar si thote nga mediat zvicereane dhe boterore, sipas se ciles duket se specialja te jete serioze, qe nuk e kam pas besim fare ne fillim per shkak punes se saj te ngadalshme dhe presioneve dhe influences se disa shteteve te “forta” nga jashte.

“Ju përkujtojmë se ne librin tim “Gjuetia..” ku kisha permnduir Ramush Haradinaj, Agim Cekun..etj..Kam permendur edhe Hashim Thacin kunder te cilit veq kisha filluar hetimet.. Por, fatkeqesisht  mbeta ne gjysem , nuk ia arrita per shkak presioneve por edhe mandatit tim qe ishte ne perfundim. Me kujtohet si sot ne nje rast Thaci kur me kishte thene se disa civil kishin veshur uniformat e UCK-së dhe kishin bere disa vrasje ne Kosovë ne emer te UCK-së, pas se ciles deklerate mua si hetuese nderkombëtare, mu shtuan edhe me shume dyshimet ndaj tij per cka nuk pata fat ta vazhdoja misionin tim te anketes ne Kosovë, siq  e bera me sukeses ne Ish-Jugosallvi kunder serbeve. Siq e dinio mbi 100 serbe sot vujane burgjet ne Hage e disa kane vdekur apo kane bere vetvrasje. Prandaj po e them se kriminelet herdo kurdo, do te arrestohen dhe ndeshkohen. Me  Kosovën, rastin e ngritjes se dyaktakuzave per rkime kunder Hasshim Thcit dhe kadri Veselit mund te them se komuniteti nderkombetar ishte vonuar. Por,. megjthate me mire vone se sa kurrë. Po e rikthesoj sikur me rastin Haradinaj dhe me rastin Thaci dhe Veseli, kjo gjykate  do te kete telashe. Vete vonesa me ngritjen e ketyre aktakuzave flet qarte se sa do t eket suksese.. sepse duhet  te kete deshmitare qe besoj qe ka, por nje shumice e tyre jane vrare..”

Ardian H

Read Previous

Konjufca: Arritja e marrëveshjes me heqjen e reciprocitetit është nënshtrim ndaj Serbisë

Read Next

Si u bë milioner brenda natës minatori Tanzanian